Intresset var stort när rättegången drog i gång nu på morgonen. Åklagarna, de åtalade och deras advokater sitter i en rättssal, medan anhöriga, medier och andra som vill följa rättegången följer förhandlingen via två filmdukar i en sal en bit bort i byggnaden.

Det står polisbilar utanför, och det finns gott om poliser i tingsrättens entré.

Det finns ingen känd hotbild mot rättegången. Men med tanke på händelsen, och att mycket känslor kommer i dagen när rättegången börjar, så har vi naturligtvis tillsyn och hjälper tingsrätten med ordning och säkerhet, säger Fuxborg.

Lång rättegång

Även i Biskopsgården, stadsdelen där restaurangen ligger, håller polisen ett extra öga i samband med rättegångsstarten.

Folk kanske har varit och bevittnat rättegången, och sedan kommer man hem... Naturligtvis har vi tillsyn i området och kommer att vara där med trygghetsskapande närvaro.

Rättegången är planerad att pågå i två månader, med totalt 37 förhandlingsdagar. Åtta unga män är åtalade, misstänkta för att ha varit inblandade i skottlossningen. Fem av dem anklagas för mord.

Alla nekar

Restaurangen vid Vårväderstorget var välfylld av gäster som såg Champions League-fotboll på tv när två maskerade män rusade in med automatvapen och började skjuta i mars i fjol. Två män dödades.

Åklagarna anser att alla som var där, såväl gäster som personal, riskerade att träffas. Även de 16 personer som klarade sig utan fysiska skador betraktas som brottsoffer och är, liksom de som skadades, kallade till rättegången för att berätta om sina upplevelser.

Ett 30-tal vittnen, både allmänhet och poliser, förväntas också komma till rättssalen och svara på frågor om olika iakttagelser de gjort.

Alla åtalade nekar till att ha varit inblandade i skjutningen. Bevisen som anförs mot dem består bland annat av vittnesmål, beslagtagna vapen och en omfattande telefontrafik. Enligt åklagarna var dådet väl planerat under lång tid.