Cosplay är en sammandragning av orden costume och play. Det innebär att man klär ut sig till sin favoritkaraktär från till exempel ett tv-spel, en tv-serie eller en tecknad serie, eller så kan man skapa en helt egen karaktär, ofta med science fiction- eller fantasytema. Fenomenet kommer från början från Japan, men har växt och de som cosplayar (som det kallas när man utövar cosplay) kommer från hela världen.

Numera ordnas konvent för cosplay på flera platser i Sverige, där ett av de största är NärCon i Linköping. 2011 hölls det första SM i cosplay och nu har Beatrice Davidsson varit med och tävlat om en plats i finalen 2019.

– Jag fick en Golden ticket genom en online-omröstning. Det innebär att jag har fått vara med och kvala in och tillsammans med tio andra tävla om fem platser i SM. De fem utses av en jury.

Artikelbild

| Som 16-åring flyttade Beatrice Davidsson till Borås för att gå textil- och designgymnasium. det hon gillar allra mest är fantasifulla och kreativa klädskapelser och hon skulle gärna jobba med filmkostym. Just nu är det stora intresset cosplay.

Alla som kvalar har fått en Golden ticket genom att vinna en cosplay-tävling av något slag. Och förutom de fem Golden ticket-finalisterna tävlar tre deltagare som direktkvalificerat sig på NärCon sommar 2018 och en från Heroes Comic Con Stockholm i finalen.

– Att få tävla i SM är en stor dröm.

Den här gången gick det inte hela vägen för Beatrice, som slogs ut i kvalet. Men bara att komma så här långt tycker hon hav varit fantastiskt.

Intresset för cosplay fanns redan innan Beatrice bestämde sig för att flytta till Borås.

Artikelbild

| Elizabeth kommer från ett tv-spel, som heter Bioshock Infinite. I spelet tror man först att hon kommer vara en ”damsel in distress”, alltså en kvinnlig karaktär vars enda syfte är att bli räddad, men hon visar ganska snabbt att det inte stämmer alls. Elizabeth är en väldigt självständig och stark karaktär, egenskaper jag har upptäckt finns i de allra flesta karaktärer jag cosplayar. Till en början gillade jag trots det inte Elizabeth särskilt mycket, men det ändrade sig efter ett tag. Dräkten var till stor del ganska enkel att göra, bortsett från korsetten. den var en av de saker med dräkten som lockade mest, att faktiskt få sy en riktig korsett.

– Jag läste om det någonstans och tyckte att det verkade spännande. Jag har alltid gillat att klä ut mig, att bli en annan person, så 2014 gjorde jag en karaktär och åkte på konvent. Där träffade jag en massa andra som cosplayar och det var jätteroligt.

Hon fick nya vänner och nya idéer. Att hålla på med cosplay har också gjort hennes självförtroende större, berättar hon.

Artikelbild

| Här ser man när jag målar ena skon till min Moxxi cosplay. Mycket på den cosplayen är handmålat, och jag tror den bilden togs efter cirka sex timmar av nästan konstant målande.

– När jag tävlade på Dreamhack förra vintern fick alla tävlande gå upp på scenen och posera och försöka övertyga publiken att man var karaktären. Jag vann inte, men bara att våga gå upp på scenen är en vinst i sig.

– På NärCon i somras ingick det i tävlingen att göra ett framträdande. Det var första gången jag gjorde det och det var väldigt läskigt. Jag var rädd för att jag skulle glömma det jag skulle göra och säga. Jag vann inte något pris här heller, men jag fick mycket komplimanger och känner att det här är något som jag vill göra mer.

Artikelbild

Beatrice tog studenten i våras, men trivs så bra i Borås att hon har blivit kvar här. Här bor hon med sina två katter Monster och Jansson. Jansson är av det mer pratsamma slaget och lägger sig hela tiden i vår konversation med jamanden i bakgrunden.

När Beatrice flyttade iväg för att börja gymnasiet var det tufft till en början.

– Det var jättejobbigt att bo själv i en stad jag inte kände till. Men när jag väl vant mig började jag tycka att det är ganska skönt.

Inspirationen till sina cosplays hittar hon ofta i de tv-spel hon spelar, som till exempel Borderlands och Bioshock. Här har hon fler karaktärer hon skulle vilja göra.

– Jag ska bara ha tid till alla, skrattar hon.

Hur lång tid det tar beror mycket på hur komplicerad dräkten är.

– Det är ganska tidskrävande och när det är dräkter jag vill tävla med gäller det att sy och göra allt från grunden.

För det är handgjort som gäller om man vill vara med och tävla i cosplay. Men ska man inte tävla går det bra att komma till ett cosplayevent även i köpta dräkter.

Att sy lite mer spektakulära kostymer är det Beatrice tycker är allra roligast och hon skulle gärna vilja jobba med kostymer inom film och teater.

– Det känns som ett mer fantasifullt och kreativt sätt att jobba med design än att jobba inom modeindustrin.