Grävprojekt för miljoner på Horn

Beslut om särtaxa, hundratals överklaganden, olika beslut fram och tillbaka. Nästan tio år och 30 miljoner kronor senare står vi här på Hornslandet och första hålet till de nya VA-ledningarna i andra etappen är påbörjat. ”Äntligen är vi i gång”, säger kommunens VA-chef Ruben Öberg.

Ledning. Ruben Öberg, VA-chef, Pia Sjöhölm utredningsingenjör, Ingela Karlsson VA-utredare och Christoffer Schmidt, kundservicechef.

Ledning. Ruben Öberg, VA-chef, Pia Sjöhölm utredningsingenjör, Ingela Karlsson VA-utredare och Christoffer Schmidt, kundservicechef.

Foto: Karin Hertz

Hornslandet2015-11-24 04:05

Grävskopan har kört ner sina tänder i backen och utbyggnaden av vatten- och spillvattenanläggningen på Hornslandets etapp 2 har inletts. Vid sidan om allt detta står fastighetsägarna, en del nöjda, andra mindre nöjda, och väntar på beslut om särtaxa från statliga VA-nämnden.

Anslutningen till VA-nätet kommer att kosta dubbelt så mycket än de normala anslutningskostnaderna till VA-nätet i kommunen, cirka 300 000 kronor. Och det är just det som konflikten handlar om. Mer om den senare.

Klockan sju på måndagsmorgonen tuggade grävmaskinen fram det första hålet vid Horns Strandväg. Totalt ska det bli 29 kilometer ledningar och tre nya pumpstationer. Utbyggnaden av VA-nätet på Hornslandet är lika stort som i hela Västerviks innerstad. Tekniken som används kallats LTA (se faktaruta).

Grävarbetet ska pågå i två år fram-över. Hård vinter är inget problem, om den inte är för hård. Det finns gränser, berättar Tony Ekman som är platschef.

– Det får inte vara tjäle för djupt, eller mer än en meter snö. Men annars kör vi i alla väder.

VA-chefen, Ruben Öberg, och hans kollegor på Västervik Miljö och Energi (VMAB), känner en lättnad över att arbetet äntligen är igång. Det har varit en lång resa. ¨

– Projekterandet började redan 2006. Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka och många åsikter har ventilerats, säger Öberg.

– Det känns väldigt kul att vi äntligen är i gång. Vi har sett fram emot den här dagen länge nu, säger Pia Sjöholm, utredningsingenjör på VMAB.

Hur ser ni på tvisten mellan er och fastighetsägarna som tycker att ni tar alldeles för mycket betalt för anslutningen?

– De flesta vi möter här har vi haft en bra dialog med. Vi upplever att de flesta är positiva, men det finns en del motståndare. Det är en konflikt där vi fortfarande väntar på svar från statens VA-nämnd, säger Pia Sjöholm.

Som VT tidigare berättat avvisades överklaganden från de fastighetsägare som tillhör etapp 2, alltså där grävarbetet nu pågår. I stället väntar alla på överklagandena från hushållen i etapp 1 som stod klart för tre år sedan. Beslutet om etapp 1 kommer bli vägledande för etapp 2.

Beslutet nämnden tar kan dock överklagas till mark- och miljööverdomstolen från båda parter.

– På något sätt behöver vi täcka de merkostnader som finns här. Om VA-nämnden anser att särtaxa inte kan tillämpas här får vi se hur vi ställer oss till det då, fortsätter Sjöholm.

Etapp 2 berör drygt 300 hushåll, mestadels fritidsboende. I dag finns flera olika lösningar på vatten i området. Syftet med utbyggnaden av VA-nätet är att havsvattenmiljön i området är känslig och att läckage ut i havet varit stort på grund av dåliga avloppslösningar. Utbyggnaden av VA-nätet möjliggör för fritidsboende att bygga om sina hus till permanentboende. Området kan även få nya detaljplaner med större byggytor.

– Som vi ser det gynnar detta såklart hela Hornslandet och de möjligheter som finns att bygga bostäder här, säger Pia Sjöholm.

Utbygganden av VA-nätet i etapp 2 beräknas ta två år. Hittills har utbyggnaden av vatten och avlopp på Hornslandet kostat cirka 30 miljoner kronor. Projektet i sin helhet är beräknat på 110 miljoner kronor.

Tekniken under mark

LTA, som står för Lätt Tryck Avlopp, innebär att varje hushåll måste ha en egen pumpstation som pumpar vatten till och från fastigheten.

Pumpstationen i hushållen på Hornslandet betalas av Västervik Miljö och Energi. Det innebär att alla i området som ansluter sig till VA-nätet kommer behöva gräva ner en pumpsump (brunn) med tillhörande pump på fastigheten.

LTA-system används i områden där det är svårt att använda självfallssystem på avloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om