På sommaren är i princip alla hotell och vandrarhem fullbelagda i Västervik – men framåt augusti, september avtar besöksströmmen. Under lågsäsongen har det alltid varit tufft, åtminstone för de mindre hotellen. I år har det varit extra motigt för flera hotellägare.
– Jämfört med 2014 tappade vi ungefär sju procent. För att hitta ett år som varit så dåligt som 2015 får vi gå många år tillbaka i kalendern, säger Nicklas Fornell.
I hotellbranschen brukar man säga att en beläggning på över 50 procent är nödvändig för att verksamheten ska gå runt. Centralhotellet brukar klara målet med god marginal, men det senaste året låg beläggningen på 45 procent. På grund av tappet har man tvingats säga upp en i personalen.
Vad tror du att tappet beror på?
– Om jag visste det.. Jag har pratat med mina kollegor i branschen, och alla har känt av en minskning. Kanske har det att göra med att det var val 2014, och att vi bytte regering. Osäkerhet kan göra att företag drar åt svångremmen.
Björn Holmqvist på Överums Vandrarhem upplevde också en minskning under fjolåret. Han menar att beläggningen styrs mycket av vad som händer i närområdet. För två år sedan pågick flera stora projekt på företag i trakten, samt vägbyggen, som gjorde att hitresande behövde boende. När färre stora projekt pågår, ja då blir det sämre beläggning på hotellen.
– Nu har vi det i och för sig skapligt, då Akzo Nobel håller på att plocka ner fabriken i Gamleby. Vi har folk som ska bo här i åtta månader.
Ett företag som också drabbats av svackor under lågsäsongen är Hotell Nore i Västervik – som i veckan försattes i konkurs av Kalmar tingsrätt. Men Daniel Jannemo, som fram tills nu jobbat i familjeföretaget, säger att det inte primärt är nedgången under fjolåret som orsakat konkursen.
– Konkursen beror på familjeskäl, säger han.
Kenth Carlsson, som driver Hotell Fängelset, delar inte bilden av att 2015 var ett ovanligt dåligt år. På Hotell Fängelset har det varit ungefär som vanligt. Det är dock alltid tufft under lågsäsongen, och därför tror han att man måste hitta en egen nisch för att locka folk.
– Vi tycker att vi har en lite speciell anläggning, med en udda miljö som sticker ut. Nu kommer vi att satsa på att bygga om det här till en konferensanläggning för att få ett jämnare flöde. Vårt mål är att få hit nya besökare utifrån. Man måste jobba aktivt för att få hit folk.
Kent Carlsson tror på samverkan mellan hotellföretagarna i kommunen, och ser positivt på det nya konferensnätverk som skapats.
– Jag vill vara med och bidra till att göra Västervik till en konferensstad.
Inte heller Anna Liljander, som äger Hotell Park i Västervik tillsammans med maken, tycker att 2015 var något krisår. Det började dåligt, men slutet av året var bättre än 2014. Anna Liljander tror dock, precis som Nicklas Fornell, att regeringsbytet kan ha påverkat hotellbranschen negativt.
– Det är inte ovanligt att månaderna efter ett val är sämre. Folk stannar upp lite. Vi fick ett helt annat styre, som först inte fick igenom sin budget. Det kan påverka både företag och privatresande. Allt sätts "på vänt".