– Väldigt roligt att det gått bättre på samtliga punkter, förutom två där vi står kvar på samma som i fjol, säger kommunalrådet Lars Rosander.

– Det känns bra, även om vi förstås vill upp ännu högre. Först och främst över 200-strecket.

Efter att ha backat 52 steg i fjol till plats 244, blev Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner återigen positiv läsning för Hultsfreds del. Upp 31 placeringar sedan företagarenkäten från i våras sammanställts. Plus att rankingen baseras till en tredjedel på statistik från SCB och UC.

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.

Som mest klättrar Hultsfred 102 placeringar till plats 132 när det gäller skolans attityder till företagande.

– Kanske ser vi resultatet av vår satsning på Makerspace och att vi kan erbjuda attraktiva utbildningar på hemmaplan, spekulerar Lars Rosander.

Bäst ranking får Hultsfred under punkten "kommunpolitikernas attityder till företagande" upp 70 steg till plats 114. Däremot är det en blygsam förbättring med enbart en placering på tele- och IT-nätet och oförändrat för tredje året i rad på vägnät, tåg och flyg. 270:e plats av landets 290 kommuner.

– Det är två punkter som står högt på vår agenda men det är inte lätt att styra över utan handlar om mycket påverkansarbete, säger Lars Rosander. Vissa saker kan man som kommun styra mer över, andra mindre.