Välkommet bidrag till Qvinnoqulan

Tre föreningar som arbetar ideellt med socialt utsatta grupper beviljades kommunala bidrag på torsdagen.

Angelica Katsanidou (S).

Angelica Katsanidou (S).

Foto: Ola Axman/arkiv

Ideella föreningar2015-06-05 08:00

Kanske är det den relativt nystartade föreningen Qvinnoqulan som har mest anledning att fira. VT har tidigare berättat om att föreningen, som arbetar med utsatta, unga kvinnor, har haft svårt att få gehör hos Västerviks kommun.

– Nu bollar de bara runt oss och det är inte okej, sade Karin Hesselblad, verksamhetsansvarig på Qvinnoqulan i en tidigare VT-intervju.

Till sist hittade föreningen fram till socialnämnden, och ansökte om 72 000 kronor.

Nu får föreningen hela det beloppet, men från två håll. 64 000 kommer från socialnämnden och 8 000 kronor betalas ut från en fond som socialnämnden förfogar över: De sistnämna pengarna ska användas till ett sommarläger.

Föreningen har en lokal i Västerviks centrum som håller öppet två kvällar i veckan. Ett tiotal kvinnor kommer på stödsamtal varje vecka. Av årsberättelsen framgår att man tagit emot tio flickor i åldern 13–20 år som mått dåligt psykiskt, man har tagit emot 15 kvinnor som utsatts för våld och 40 kvinnor med psykisk ohälsa och missbruksproblem. En del kommer regelbundet till lokalen, andra mer sporadiskt. En del av verksamheten är att föreningens personal och andra medlemmar hjälper utsatta kvinnor med myndighetskontakter.

– Föreningen arbetar med unga tjejer med psykisk problematik. Det är viktigt att det finns bra mötesplatser för den målgruppen, säger socialchefen Jörgen Olsson.

– Egentligen kan det räcka med att föreningen når fram till en enda av dessa kvinnor så har samhället tjänat in det här bidraget, säger socialnämndens ordförande Angelica Katsanidou.

Till kommande år vill dock nämnden ha en diskussion med barn- och utbildningsförvaltningen om att dela på bidraget till Qvinnoqulan.

Ytterligare två föreningar beviljades bidrag från socialnämnden: Kvinnojouren Vändela får 100 000 kronor för 2015. Föreningen hade sökt ett högre belopp, 135 000 kronor. Av dem var 45 000 kronor tänkta till utbildning och studiedagar. Socialnämnden tyckte att man bara kunde skjuta till en del av det beloppet.

Brottsofferjouren för norra Kalmar län får runt 36 000 kronor från socialnämnden. Sedan tidigare har kommunstyrelsen beslutat att bidra med lika mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om