Enligt statistik från Riksidrottsförbundet har den föreningsledda idrotten minskat kraftigt bland ungdomar de senaste tio åren. De yngre barnen fortsätter idrotta, men de flesta slutar i 12-årsåldern. 2004 utövade svenska barn och ungdomar föreningsledd idrott vid sju miljoner fler tillfällen än år 2013. Minskningen har skett i samtliga delar av landet och för Smålands räkning handlar det om en minskning på 15 procent.
Fotbollstränaren Stefan Gustafsson, från IFK Västervik, tror att den främsta anledningen till förändringen är att andra fritidsintressen tagit över, exempelvis data- och tv-spel. Att föreningsidrotten skulle ha ersatts med annan idrott tror han inte stämmer.
– Spontanidrotten är också borta, ungdomar idrottar överlag mindre nu.
Stefan Gustafsson berättar att fotbollskullarna har varit ungefär lika stora de senaste 5-6 åren i Västervik. Och han tror att kullarna kommer fortsätta vara i den storleken. För pojklagen brukar det handla om 30 personer per kull och för flicklagen brukar det vara ungefär 10 personer per kull.
– Jag ser ingen trend vare sig uppåt eller neråt nu. Möjligen kan eventuella framgångar för svenska elitidrottare påverka intresset, säger han och nämner Carolina Klüft och Kajsa Bergqvists som exempel på personer som haft positiv inverkan på friidrotten.
Hockeytränaren Per Hangren har tränat hockeylag i bortåt 20 år och har sett en tydlig minskning av antalet ungdomar i sporten under åren. När han började som tränare var det normalt 25-30 personer i varje årskull, nu ligger samma siffra på 15 personer. Den ökade konkurrensen från andra håll tror han är den främsta anledningen till den nedåtgående trenden.
– Jag tror minskningen kommer fortsätta, om vi inte jobbar mer för att locka fler.
I likhet med Stefan Gustafsson poängterar Per Hangren att spontanidrotten försvunnit.
– I dagens IT-samhälle är det mer stillasittande.
Stefan Gustafsson och Per Hangren tror att det är teknologin som bidragit till att färre ungdomar väljer att idrotta i föreningar, men vad säger Västerviks ungdomar? VT pratade med några högstadieelever för att höra hur de förhåller sig till idrott. Pauline Johansson och Alice Landers tror att de flesta sitter inne och spelar tv-spel. De har båda spelat fotboll tidigare, men har nu slutat. Föreningsaktiva idrottare är de däremot fortfarande, då de rider på ridskola.
– Jag slutade med fotbollen när jag fick egen häst, det tog för mycket tid, berättar Alice Landers.
Pauline Johansson slutade med fotbollen för att de flesta var yngre än henne.
Anumat Mina tränar fotboll och springer ibland.
– Jag vill ha något att göra, vill inte bara vara hemma. Och det är bra för hälsan.
Han tror att lathet är den största faktorn till att färre idrottar.
– Många sitter inne och spelar data istället. De orkar nog inte, folk är som sagt lata.
Simone Ohlsson tror också att det är teknologin som leder till att folk hellre väljer att stanna hemma än att idrotta i en förening.
– Ju mer teknik det finns, ju mindre är folk ute.
Själv ägnar hon sig inte åt någon sport nu, men tidigare utövade hon taekwondo. En anledning till att hon slutade var att hon ville kunna välja själv när hon ska göra vad.
– Att träna bestämda tider ett visst antal gånger i veckan passade inte mig.