Riksdagsmannen Jörgen Andersson och kommunpolitikern Harald Hjalmarsson, båda M, besökte företaget på måndagen. De ville orientera sig om hur Saab Barracuda påverkas av Akzos nedläggning.
Företagen har under lång tid varit Gamlebys största tillverkningsindustrier, och de har en lång gemensam historia. När dåvarande Svenska Färg etablerade sig i Gamleby på 60-talet var det för att bolagets största kund, Barracuda, fanns på orten.
– I dag står vi bara två–tre procent av deras omsättning, säger Anders Wiman, VD för Saab Barracuda.
Och den färg som Akzo levererat har bara varit en av många komponenter i Barracudas produkter. Samtidigt har det varit en väldigt speciellt produkt – Saab Baracuda har ägt receptet även om Akzo har hjälp till under årens lopp att vidareutveckla den.
– Det har varit en väldigt bra dynamik mellan oss, trots att vi inte är någon storkund, säkert just för att båda företagen ligger i Gamleby, säger Anders Wiman.
Tillverkningen av specialfärgen följer inte med till någon av Akzo Nobels andra anläggningar, istället väljer Saab Barracuda att flytta hem produktionen till sin egen fabrik.
– Det krävs en väldigt speciell kompetens för tillverkningen, säger Wiman.
I jobb räknat betyder det inte så mycket. Däremot har det varit en miljoninvestering i maskiner. Barracuda har tagit över några anställda från Akzo Nobel, bland annat en nyanserare, två ingenjörer och ett antal tillfälligt anställda i produktionen.
Hittills har samarbetet med de båda företagen fortsatt. Den förste mars upphör de officiellt.
– Då har Akzo Nobel sagt att man inte kan garantera att nödvändig kompetens för våra produkter finns kvar, säger Anders Wiman.
Frågan är hur Akzos nedläggning påverkar Saab Barracuda på sikt? Till exempel när det gäller kompetensförsörjning.
– För oss är hela kommunen ett gemensamt arbetsmarknadsområde, men visst har det betydelse när en stor arbetsgivare som sysselsatt kvalificerad personal försvinner, säger Anders Wiman.
När politikerna Hjalmarsson och Andersson frågar honom om vilka beslut som har störst betydelse för Saab Barracudas framtidsmöjligheter pekar han ut en fråga på nationell- och EU-nivå.
– Det är viktigt att exportreglerna harmoniseras mellan länderna. Det finns oroväckande tendenser till att vissa länder får strängare lagstiftning än andra.
Han pekar på en bild som föreställer en stridsvagn kamouflerad med nät från Gamleby. Kamouflaget är specialbyggt för stridsvagnsmodellen. Den typen av samarbeten blir allt vanligare, och inte sällan är fordonstillverkarna utländska.
– Om det är så att de lyder ett reglerverk och vi under ett annat så ökar risken för att de kommer att välja en annan leverantör.