Sedan lördagskvÀllen rÄder utskÀnkningsförbud för alkohol i Norges huvudstad Oslo. Restauranger och barer fÄr nu endast servera alkoholfria alternativ till mat och tilltugg.
à tgÀrden görs av myndigheterna efter att ett antal restauranger i Oslo inte i tillrÀcklig mÄn följt smittskyddsreglerna, nÄgot som framkom under rutinkontroller.
ââVi har 1 300 utskĂ€nkningstillstĂ„nd i Oslo, och de allra flesta stĂ€llen har redan stĂ€ngt. Men 50â60 stĂ€llen följer inte de regler vi satt upp. Det Ă€r för mycket folk och trĂ€ngsel vid barerna, sĂ€ger Victoria Marie Evensen pĂ„ Oslo kommun till TV2.
Snart normalt
Hon sÀger Àven att det i nulÀget inte gÄr att sÀga hur lÀnge förbudet kommer att vara.
ââDet Ă€r inte tidsavhĂ€ngigt utan beror pĂ„ smittosituationen och pandemin utvecklar sig. Under andra halvan av veckan har vi haft en extraordinĂ€r situation. SĂ„ lĂ€nge alla följer reglerna och vi hjĂ€lps Ă„t sĂ„ hoppas vi att vi snart ska kunna Ă„tergĂ„ till det normala, fortsĂ€tter hon.
Men lÄngt frÄn alla restaurangÀgare tycker att ÄtgÀrden Àr genomtÀnkt.
ââDet Ă€r vĂ€ldigt allvarligt för oss. Jag Ă€r jĂ€ttearg och upprörd, det Ă€r tuffa tider, sĂ€ger Kjersti Gjesdal, som driver Oslorestaurangen Villa Paradiso till den norska tv-kanalen.
Inga andra
Kjersti Gjesdal menar att ÄtgÀrden Àr en form av "kollektiv bestraffning" och branschkollegan Karl-Axel Bauer, pÄ restaurangen Lorry, instÀmmer.
ââVi har inte haft nĂ„gon kontrollant hĂ€r pĂ„ Lorry, de Ă€r sĂ„ vĂ€lkomna att komma hit och kontrollera. Att straffa alla, Ă€ven de som följer reglerna, Ă€r fel och oansvarigt, sĂ€ger han.
Ăn sĂ„ lĂ€nge Ă€r det inga andra kommuner i Norge som fattat motsvarande beslut.