Alla behöver salt, natriumet som finns i det salt vi Àter Àr livsviktigt för oss. Men för mycket innebÀr hÀlsorisker och svenskarna ligger i toppskiktet i Europa vad gÀller salt i maten.
Men det Àr inte kört för att du Àlskar salt. Saltsmak Àr nÀmligen en vanesak och ju mer salt du Àter desto mer behöver du salta för att kÀnna den.
Minska gradvis
Om du minskar pÄ saltet gradvis sÄ kommer du att mÀrka skillnad efter bara fyra, fem veckor, enligt Livsmedelsverket. Det gÄr nÀmligen ganska fort för smaklökarna att vÀnja sig och de blir dÄ bÀttre pÄ att kÀnna sÀlta. Som bonus fÄr andra smakÀmnena mer plats och maten kan till och med börja smaka mer.
Genom att krydda med annat som fÀrska och torkade örter, peppar, citron, vitlök, chili, fÀrsk ingefÀra blir maten smakrik Àven utan det extra saltet.
StÀll inte alltid fram salt pÄ bordet eftersom det lÀtt leder till att man saltar av bara farten trots att det inte behövs.
Kött och chark
Det finns salt och örtsalt som innehÄller mindre mÀngd natrium Àn vanligt bordssalt. Det Àr bra att vÀlja salt med jod eftersom jod behövs för kroppens ÀmnesomsÀttning.
Det Àr inte bara chips och pommes som har mycket salt. Det mesta saltet fÄr vi faktiskt i oss frÄn kött- och charkprodukter men ocksÄ genom bröd, ost, fÀrdigmat och restaurangmat.
Livsmedelsverket tipsar ocksÄ om att kika pÄ förpackningen nÀr du handlar livsmedel. Titta pÄ nÀringsdeklarationen för att kika pÄ saltinnehÄllet. Du kan ocksÄ kolla efter nyckelhÄlsmÀrket som finna pÄ mat med mindre salt.