Vegetariska produkter som liknar kött, sÄ kallat vegokött, har blivit ett populÀrt livsmedel. Ibland framhÄlls att produkterna innehÄller mycket jÀrn, som Àr nyttigt för mÀnniskan.
Men det finns en hake.
Forskare pÄ Chalmers tekniska högskola undersökte hur kroppen kan ta upp jÀrn och zink ur 44 köttsubstitut som sÀljs i svenska butiker. Produkterna var frÀmst tillverkade av soja- och Àrtprotein.
"VÀldigt lÄgt"
Svaret blev nedslÄende. Det berÀknade upptaget av jÀrn beskrivs av forskarna som generellt "vÀldigt lÄgt".
Boven i dramat Àr Àmnet fytinsyra, som förekommer rikligt i fröer frÄn vÀxter. Tillsammans med jÀrn och andra mineraler bildar det Àmnet fytat, som Àr olösligt för tarmkanalen.
ââJag misstĂ€nkte detta, sĂ€ger Ann-Sofie Sandberg, professor i biologi och bioteknik, som tidigare forskat i ett EU-projekt om Ă€rtprotein.
ââMen plötsligt Ă€ter vĂ€ldigt mĂ„nga mĂ€nniskor produkter med protein som isolerats frĂ„n vĂ€xter pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet. Det ska likna kött, smaka gott och lukta gott. Man har kanske inte tĂ€nkt sĂ„ mycket pĂ„ nĂ€ringsvĂ€rdet.
Kvinnor drabbas
Kvinnor i fertil Älder och vÀxande barn Àr de grupper i befolkningen som har störst behov av jÀrn i kosten, och relativt ofta drabbas av jÀrnbrist.
En tredjedel av flickorna i tonÄren visade tecken pÄ jÀrnbrist i en studie som Livsmedelsverket presenterade 2018.
Samtidigt Àr kvinnor ocksÄ i majoritet bland vegetarianer.
ââFör de flesta mĂ€n Ă€r det Ă€r hĂ€r inget problem, sĂ€ger Ann-Sofie Sandberg om upptaget av jĂ€rn frĂ„n vegokött.
Forskarna pÄ Chalmers anser att livsmedelsindustrin behöver förbÀttra metoderna för tillverkning av vegetariska köttsubstitut.
ââDet finns processer som bryter ner fytinsyra. Men de krĂ€ver en del utveckling, som man behöver lĂ€gga fokus pĂ„, sĂ€ger Ann-Sofie Sandberg.
Ett alternativ för vegetarianer Àr att vÀlja bort just vegoköttet.
ââMan kan ju Ă€ta vegetariska, nĂ€ringsriktiga produkter som görs pĂ„ helt annat sĂ€tt. Problemet Ă€r att vi vill ha vegetarisk mat som liknar kött, sĂ€ger Sandberg.
ââDet finns ju traditionella processer, till exempel nĂ€r man gör tempe eller fermenterar bönor pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. DĂ„ fĂ„r man inte samma problem, eftersom man inte extraherar proteinet.
Tempe Àr en ursprungligen indonesisk produkt av kokta sojabönor, dÀr en sÀrskild mögelsvamp fÄtt vÀxa.
HÄllbarhet
Ett annat alternativ Àr att Àta kött eller fisk.
ââDe Ă€r en vĂ€ldigt god kĂ€lla för just jĂ€rn, pĂ„pekar Sandberg.
Hon pÄpekar att begreppet hÄllbarhet inte bara handlar om klimataspekter.
ââDet talas mycket om dem. Men hĂ„llbarhet innefattar ju ocksĂ„ nĂ€ringslĂ€ra, hĂ€lsa och mĂ„nga andra saker, tillĂ€gger hon.
Studien av vegokött Àr gjord av Ann-Sofie Sandberg och doktor Cecilia Mayer Labba. Resultatet har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Nutrients.