Livsmedelsverket har analyserat hur mycket salt som luncher frÄn butiker, snabbmatsstÀllen och restauranger innehÄller. Den största boven Àr snabbmaten som innehöll 5,4 gram salt per portion. JÀmförelsevis Àr rekommendationen att man Àter sex gram salt per dag, enligt myndigheten.
"Uppskattningsvis var femte hjÀrtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt och dÀrför Àr det problematiskt att lunchrÀtterna Àr sÄ salta. Undersökningen visar att mÄnga uteluncher innehÄller sÄ mycket salt som man max bör fÄ i sig pÄ en hel dag", sÀger à sa BrugÄrd Konde, nutritionist pÄ Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
En fÀrdigrÀtt frÄn en butik innehÄller 3,2 gram salt och restauranglunchen 4,8 gram i genomsnitt enligt myndigheten.
Framför allt kommer det salt vi fÄr i oss frÄn ost, bröd, kött- och charkprodukter, sÄser, soppor, fÀrdigrÀtter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat.