Det är framför allt norovirus, som också orsakar vinterkräksjuka, som låg bakom de flesta rapporterade fallen av matförgiftning under perioden. Totalt sett orsakade viruset 2 308 sjukdomsfall.
Sushi, smörgåstårta, skaldjur och ostron är några av de livsmedel som pekas ut som vanliga orsaker till matförgiftning. I de flesta fall ska smittspridningen ha orsakats av att smittade personer hanterat maten.
Andra fall kopplas till att fler utbrott med cryptosporidier och lektiner i vegetabilier som frukt, grönsaker och baljväxter inträffade under perioden.
I 45 procent av de rapporterade fallen gick det inte att spåra orsaken till smittan.
"De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka", säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Antalet rapporterade fall har minskat totalt sett jämfört med föregående femårsperiod, något som Livsmedelsverket bland annat härleder till restriktionerna under pandemin.