Currypanerad strömming med ingefÀrssyltad lök
För 4 personer, 20 minuter (+1 timme för den ingefÀrssyltade löken)
500 g strömmingsfiléer
1 Àgg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 tsk curry
smör och rapsolja
Till löken:
1 rödlök
1 gul lök
50 g fÀrsk ingefÀra
2 dl vatten
2 1/2 dl socker
Att Àta till:
ris
blandad sallad
Gör sÄ hÀr:
1. Skala och skÀr ingefÀran i tunna skivor. SkÀr lökarna i klyftor. Koka ingefÀran i vatten i 30 minuter eller till dess den Àr helt mjuk.
2. Koka upp vatten och socker. Se till att sockret löser sig helt. LÀgg i ingefÀran och löken. Koka upp och sjud 5 minuter. Ta upp ingefÀra och lök med hÄlslev och lÀgg i skÄl. Koka ihop lagen sÄ den blir simmig. SlÄ lagen över ingefÀra och lök. Kyl före servering.
3. Vispa Àgg och salt. Blanda mjöl, peppar och curry. VÀnd strömmingarna först i Àggblandningen och sedan i mjölet. Stek strömmingarna i lika delar smör och rapsolja, cirka 2 minuter per sida. Serveras med ris, blandad sallad och ingefÀrssyltad lök.