Det Àr Livsmedelsverket som har frÄgat kommunerna om matsvinnet pÄ Àldreboenden. Bland de som svarat, 60 av landets 290 kommuner, ser det inte nÄgot vidare ut.
ââDet Ă€r allvarligt att det Ă€r sĂ„ lite av det som lĂ€ggs pĂ„ tallriken som Ă€ts. PĂ„ Ă€ldreboenden Ă€r mĂ„nga sköra och undernĂ€ring Ă€r vanligt. Den mat som lagas behöver Ă€tas upp, sĂ€ger Emelie Eriksson pĂ„ Livsmedelsverket.
I snitt slÀngs 108 gram per portion vid luncherna vilket motsvarar en tredjedel av mÄltiden. Livsmedelsverket har ocksÄ bett kommunerna rapportera in hur mycket som slÀngs i köket nÀr maten tillagas. Men generellt Àr det tallriks- och serveringssvinnet som Àr stort.
Involvera matgÀsten
Ăldreboenden Ă€r sĂ€mre Ă€n andra kommunala verksamheter som skolor och förskolor pĂ„ att förebygga matsvinn enligt undersökningen. För att fĂ„ Ă€ldre pĂ„ boenden att Ă€ta mer av det som lĂ€ggs upp behövs engagemang frĂ„n flera hĂ„ll enligt Emilie Eriksson.
Det Àr bland annat viktigt att involvera matgÀsten i hur menyn ser ut. Att erbjuda de Àldre mat som de gillar och kÀnner igen har visat sig vara bra, liksom en bra mÄltidsmiljö.
ââFlexibilitet Ă€r ocksĂ„ en nyckel. Kan man anpassa mĂ„ltiden efter individen â till exempel att fĂ„ Ă€ta senare om man inte Ă€r hungrig vid lunch och vĂ€lja om man vill Ă€ta ensam eller i sĂ€llskap med andra, sĂ€ger Emelie Eriksson.
Om de Àldre har fÄtt vara delaktiga i beslut som rör mÄltiden och mÄltidsmiljön kan det leda till att de Àter mer.
Fler kommuner rapporterar
ââDet finns mĂ„nga saker som gör att vissa Ă€ldre tappar aptiten. Det kan vara sjukdomar eller lĂ€kemedel som pĂ„verkar. Det Ă€r viktigt att försöka stimulera till att Ă€ta för att minska risken för undernĂ€ring, sĂ€ger Emelie Eriksson.
Ăven om det bara var 60 av 290 kommuner som svarade pĂ„ enkĂ€ten var det fler Ă€n vid den senaste undersökningen.
ââDet ser vi som positivt och ett tecken pĂ„ att fler arbetar med frĂ„gan. Vi tror att ett breddat fokus pĂ„ matsvinnsarbetet kan göra att fler omsorgsverksamheter ser vinster med det, sĂ€ger Eriksson.