Stort intresse för Västerviksvärdar

Integrationsprojektet, VästerviksVärd, intresserar många nya och gamla invånare. Nu söker kommunen fler värdar i norra kommunen.

Foto: Ilkka Ranta

Integration2016-07-02 11:56

I februari startade Västerviks kommun projektet VästerviksVärd, som har som syfte att underlätta integrationen. Projektet har fått mycket positiv respons och har än så länge matchat 117 nyanlända, 70 vuxna och 47 barn, med 109 etablerade svenskar, 79 vuxna och 30 barn.

– Vi har sett ett stort intresse från båda parter och alla deltagare vill ses igen, säger Elisabet Sjöstrand, integrationsstrateg på Västerviks kommun.

Projektet gör att människor möts över kulturgränsen och deltagarna får bland annat uppleva nya kulturer, öva sin svenska och få nya bekantskaper. Vart deltagarna bor, ålder och intressen är något som kommunen har i åtanke när de gör sina matchningar. I dagsläget väntar cirka 80 personer på att få eller att själva bli Västerviksvärdar.

– Det är flest intresserade värdar i Västervik. Därför söker vi nu människor från norra kommunen, där många av de nyanlända bor, säger Elisabet Sjöstrand.

Två av deltagarna är Per Sjöstrand och Fathe Abasi. De har träffats runt fem gånger och har bland annat gått på speedway och varit ute i naturen för att kolla på rådjur.

– Det som är bra med det här är att det är så enkelt och otvingat. Du anmäler dig och kommunen matchar ihop dig med någon i ungefär samma ålder och med liknande bakgrund, säger Per Sjöstrand.

Per Sjöstrand anmälde sig för att han själv känner igen sig i situationen som ny invånare.

– Jag har själv bott utomlands och har själv upplevt att det enda sättet man lär sig språket och kulturerna är genom att umgås med människor.

Fathe Abasi har bott i Sverige i tre år och ansökte bland annat för att få lära sig om de svenska traditionerna och för att öva på sin svenska.

– Jag lär mig något nytt varje dag, säger han.

De två männen har båda arbetat inom telekombranschen, Fathe Abasi har bland annat dragit bredband i Damaskus. När Per Sjöstrand fick höra om sin nya väns bakgrund hörde han av sig till arbetsförmedlingen och Västervik miljö och energi. Fathe Abasi deltar nu i en yrkeskompetensbedömning och om tre veckor får han ett intyg som han kan använda när han söker arbete.

– Fathes svenska har blivit mycket bättre de senaste veckorna. Men han har en sådan enorm erfarenhet inom fiber så jag förstår inte varför han inte har fått jobb tidigare. Det finns så många sätt att kommunicera så språket ska inte behöva vara ett hinder, säger Henrik Nyström, handledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om