Du har troligtvis sett Jakob Andersson på sociala medier, där han går under namnet "Det var min dag". Hans konton följs uppskattningsvis av 100 000 personer – varje dag. Med sin 197 centimeter långa kropp och bilder från röda mattan och exotiska platser runt om i världen sticker han ut. Han arbetar heltid – vid sidan av sina konton  – som Social Media & Community Manager på välkända skönhetsföretaget NYX Professional Makeup. Han är även aktuell som ambassadör för årets Pridefest i Stockholm, som sammanfaller med det internationella Europride. Men för att lära känna Jakob Andersson, mannen bakom alla lyxbilder och följare måste vi först backa bandet till uppväxten i Västervik.

– Staden är fantastisk och jag älskar Västervik. Men att skilja sig från mängden, som jag faktiskt gör, i en liten stad kan vara tufft. Man förväntas att vara på ett visst sätt, och med tanke på min sexualitet som jag vetat om sedan jag varit liten så har jag stuckit ut. Det har varit både himmel och helvete.

På vilket sätt har det varit ett helvete?
Artikelbild

| Att inspirera och hjälpa andra har alltid varit viktigt för Jakob. I framtiden drömmer han om att få föreläsa för skolungdomar.

– Jag har fått spela mycket med mitt liv, när jag är på besök i Västervik så händer det att folk blir våldsamma. Det är inte roligt att komma hem och se att mina föräldrar känner en oro när jag går ut. De säger ofta att de hellre ser mig gå hem ensam i Stockholm än här – därför de oroas över om jag ska komma hem eller inte. Det har varit våldsamt här många gånger och jag har både fått ta emot mycket hat och blivit drogad.

Jakob blev under större delen av sin skolgång mobbad, något som började redan vid sju års ålder. Inga lärare eller övriga vuxna ingrep en enda gång och han tvingades ständigt stå upp för sig själv och försvara sig mot påhoppen.

– Jag tror absolut att folk såg vad som hände i skolan och att det pratades om det bakom stängda dörrar. Jag trycktes aldrig ner och stod upp för mig själv. Men jag önskar att det fanns folk som ingrep och tog fighten för mig.

Känner du idag ilska över att ingen ingrep?
Artikelbild

| Under större delen av skolgången utsattes han för mobbning. "Jag tror absolut att folk såg vad som hände i skolan och att det pratades om det bakom stängda dörrar"

– Nej det gör jag inte. Det är svårt för mig att säga hur det skulle blivit om någon ingrep. Hade jag fått byta skola? Hade det varit mig dom flyttat på, istället för dem som utsatte mig?

Jakob har alltid stått för vem han är och varit öppen med sin sexualitet. Med en inre styrka, som skiljer sig från det normala, har år av mobbning och hat aldrig hindrat honom från att vara precis den han är. Nu kämpar han stenhårt – varje dag med att inspirera och hjälpa andra som befinner sig i liknande situation.

Artikelbild

| Jakob har alltid haft en inre styrka, något som tagit honom långt. "Jag vet faktiskt inte vart det kommer ifrån. Någonstans har jag alltid haft de"

– Jag får ganska mycket tunga mejl från folk som har det tufft. Det är väldigt mycket föräldrar som kommer fram till mig och frågar och berättar att de har barn som är utsatta för att de gått ut med sin sexualitet.

– Att använda mina kanaler på rätt sätt är nog den största stressen jag har. Jag vill vara mer än yta, jag älskar att prata om kläder och visa upp den sidan av mig. Men när jag väl visar upp den sidan så vill jag även visa den andra sidan. Jag vet att det är många som har det jobbigt och att prata om det jag själv har kunskap – mobbning, utanförskap och homosexualitet – är väldigt viktigt för mig .

Det är kanske inte så svårt att förstå att han lever efter sitt eget motto – "Om jag lyckas inspirera en enda person så har min resa varit värd varenda dag".

Under veckan som varit har Jakob arbetat med sitt ambassadörskap för årets Prideparad i Stockholm. Ett hedersfullt arbete som ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag kom precis ut från ett offentligt förhållande där vi under resans gång fått väldigt mycket kärlek, men också mycket hat. Det visar att vi måste fortsätta prata och arbeta för rätten att få vara kär i vem man vill.

Hur kändes det när du fick frågan om att bli ambassadör?

– Det var helt sinnessjukt. När frågan kom var tanken att det skulle vara flera olika ambassadörer, men sedan berättade dem att de var intresserade av att ha mig som ensam ambassadör. Jag tänkte att dem måste tagit fel, men så var det inte. När det sedan blev klart kändes det enormt stort eftersom kärlek är det finaste vi har.

Hur kommer ditt arbete under veckan att se ut?

– Det kommer att vara väldigt blandat. Jag kommer dels att använda mina kanaler, främst Instagram, till att pusha och marknadsföra hela evenemanget. Sedan kommer jag delta i Prideparty och under själva paraden kommer jag att livesända allting. Jag har alltid haft en jäkla driv och varit stark som person, och att nu få kämpa för kärleken är stort för mig.

Vart kommer det här drivet, som överlevde år av mobbning, hat och påhopp och som sedan tog dig till en framgångsrik karriär, från?

– Jag vet faktiskt inte vart det kommer ifrån. Någonstans har jag alltid haft det och det speglar sig på allt jag gör. Klart det var tufft att som sjuåring ta en fight mot de äldre. Man har väl driv på olika sätt och jag är väldigt tacksam över att jag alltid vågat ta plats, synas och visa min sexualitet. Utan min styrka så hade det kunna gå åt helvete, det finns folk som valt att avsluta sina liv efter år av mobbning.

Kan du förlåta de som utsatte dig för mobbningen?

– De som kommit fram och bett om ursäkt har jag gladeligen tagit emot ursäkten från. Men jag har också svarat de tyvärr aldrig kommer kunna bli mina vänner efter vad de har gjort.

I framtiden drömmer Jakob om att ta sig ut till skolorna och föreläsa om sina erfarenheter, men också att någon dag få möjligheten att återuppta sitt musikaliska intresse och stå på scenen. Under åtta år gick han nämligen hos en sångpedagog och uppträdde på bröllop, idrottsevenemang och fester.

– Sedan vill jag även skriva en bok, avslutar han med ett leende.