– Vi började i september förra året då vi kom till skolan och pratade om tävlingen och sedan besökte vi eleverna klassvis i nian och går igenom vad fonder är och hur dom fungerar och inte minst hur viktigt sparande är. Klasserna väljer även vilka fonder de vill placera i och det är hela klassen som ska komma överens om vulka fonder man ska satsa på, säger Helén Andersson, ungdomsansvarig på Kinda-Ydre Sparbank.

Utgångsläget är att varje klass får 100 000 fiktiva kronor som dom ska placera i fem fonder. Sedan gäller det att få så hög avkastning som möjligt när tävlingen är slut och den klass som har högsta avkastning får en prissumma på 5 000 kronor och den klass som kommer tvåa får 2 000 kronor. En extra krydda på ytterligare 2 000 kronor får klassen om avkastningen hamnar på tre procent eller däröver.

SO-lärare Jonny Sjöström är skolans ansvarige för fondmästerskapet:

Artikelbild

| Oscar Jörneskog visar stolt upp klassens prischeck på 5 000 kronor

– Som vi vet går aktier både upp och ner och hösten 2018 då gick aktierna ner. Ibland bli det stora vinster och ibland blir det stora förluster, så är det ju. Eleverna har varit på hugget riktigt ordentligt och gillat det här. Nu när vi summerar mästerskapet visar det att det blev väldigt jämt mellan klasserna.

Jörgen Pettersson är Spara och Försäkringsspecialist på Kinda-Ydre Sparbank:

– Det har varit väldigt tufft och vilken klass som ska vinna fondmästerskapet. Ni har fått jobba och se vilka risker som finns, vad kostnaden är för aktierna och vad avkastningen blivit. Tyvärr har aktiemarknaden inte gått så bra under den här tiden. Ni är ändå alla vinnare, dels för ert engagemang och samarbete och inte minst för det intresse ni har visat.

Om man hade haft 100 000 att placera för 16 år sedan hade summan stigit med 452 procent, sa Jörgen Pettersson.

Artikelbild

| SO-lärare Jonny Sjöström är skolans ansvarige

– Hade era föräldrar placerat 100 000 kronor för 16 år sedan, året ni föddes, hade man haft 552 000 kronor idag.

På femte plats kom klass 9C med en avkastning på 87 066 kronor. Fyra och trea kom klass 9E och 9B med 90 019 kronor respektive 90 211 kronor. På andra plats kom 9 D med 91 998 kronor.

Artikelbild

| Sparbankens Helén Andersson med Sebastian Andersson och Moa Halldorf i klass 9D som kom tvåa

– Vinnare i årets fondmästerskap är klass 9A med en avkastning på 93 147 kronor, sa Jörgen Petersson och ner kom en efter en av de glada eleverna som fick en guldhatt dagen till ära.