40 bagare och 20 tårtor.
Så såg startfältet ut i årets tårtbakartävling på fritidsgården i Gamleby.
Under en timme fick ungdomar två och två göra en tårta med förbeställda ingredienser. Klockan sju så kom de in i stora salen i Herrgården - en efter en med sina tårtor på brickor. Som vanligt var det inget fel på kreativiteten. Det var tårtor som föreställde smileys, vägar och ansikten. Utöver marsipan så hade tårtorna dekorerats med allehanda läckerheter – skumtomtar, godisbilar och minimarschmallows.
Tårtorna tävlade i två klasser: Först att göra den snyggaste tårtan. Efter att den segraren korats så högg jurymedlemmarna in på tårtorna och betygsatte smaken. Juryn bestod dels av barn från sjätte klass, dels av en grupp vuxna.
Är det samma tårtor som får höga betyg i båda klasserna?
– Nej, inte alls, intygar fältarna Marcus Wettersten och Karolin Ahrens som ingick i juryn.
– Man tar en liten bit och tittar bort från tårtan, säger jurymedlemmen Marcus Rosander, till vardags lärare.
I utseendeklassen vann en gul gubbe, där näsan i form av en morot var placerad där tårtrosen brukar sitta. "Moroten" var gissningsvis tillverkad av en lite sötare ingrediens. Upphovsmän var Fanny Eriksson och Tove Regnell.
I smakklassen gick det inte att undgå att se vilken som var den dominerande smaken. Julia Fransson och Greta Fredrikssons tårta var dekorerad med chokladströssel, chokladfingrar och chokladsås.
– Vi tycker om choklad, och tänkte att alla gillar choklad, förklarar de.
Inuti tårtan hittade man marsansås, nutella samt smält mjölkchoklad.