Att skillnaden är så stor beror på att landstingen har självstyre och tolkar lagen på olika sätt. Det har skrivits flera rapporter och utredningar men det saknas fortfarande en samsyn och jämställd prissättning för utprovning av hörapparater.
– Under de senaste tjugo åren har landstingen infört en uppsjö av hörselvårdsavgifter, som saknar motstycke inom andra vårdområden. Och vad värre är – såväl avgiftstyper som avgiftsnivåer tycks vara baserade på godtycke utan respekt för vare sig riksdagsbeslut eller människors lika värde, säger HRFs förbundsordförande Jan-Peter Strömgren, i ett pressmeddelande.
Rent allmänt är det stora skillnader för hjälpmedel i landet och särskilt hårt drabbade är hörselskadade. De styrdokument och regler som landsting har att säger att det inte ska förekomma stora variationer i avgifter, enligt färsk rapport från Socialstyrelsen. Statens medicinsk-etiska råd (Smer) riktar stark kritik mot avgifterna och säger att det strider mot principen att vård ska ges på lika villkor. I vintras tillsattes en ny hjälpmedelsutredning och inom kort kommer representanter från Hörselskadades Riksförbund att ta del av den och arbeta för en nationell samordning.
– Det är hög tid att vi får enhetliga vårdavgifter för hela landet, och ett högkostnadsskydd som inte diskriminerar hörselskadade, fortsätter Jan-Peter Strömgren i pressmeddelandet.