Det är Blekinge län som toppar listan som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. Statistiken är beräknad på det antal av 100 000 personer som drabbats av hjärtstopp och sedan räddats av Hjärt- lungräddning, och i Blekinge län var den siffran 27 av 100 000 år 2016. Dalarna kommer på andra plats, där var siffran 22. I Kalmar län räddades 21 av 100 000 efter ett hjärtstopp. Det innebär att man räddade livet på totalt 51 personer med hjärt- lungräddning i länet förrförra året.
Melker Engström är ambulanschef i Västervik och han säger att det finns två stora orsaker till att Kalmar län är så bra.
– Vi tränar två gånger per år, det gör man inte i andra landsting, det är prio ett. Prio två är samverkan med till exempel räddningstjänsten. det är en framgångsfaktor.
Det är stora skillnader i statistiken beroende på var i landet man bor. I Kronoberg och Västmanland var det endast åtta av 100 000 som räddades.
– Det finns en klar variation, men jag kan bara spekulera om orsakerna. Det kan vara så att vissa sjukhus har mer utvecklade organisationer, säger Johan Herlitz, professor på Högskolan i Borås till nyhetsbyrån Siren.
Omkring 50 till 60 procent av alla som drabbas av hjärtstopp börjar andas igen, men det är inte förrän man levt i 30 dagar efter hjärtstoppet som man blir en i statistiken över överlevande. I Kalmar län ligger överlevnadsgraden på 24 procent.
– Rikssnittet har legat på elva, tolv procent så vi har varit dubbelt så bra i flera år, säger Melker Engström.