Länets äldre invånare som vårdats på länets sjukhus har en positiv upplevelse av vården. Det visar en undersökning som Kalmar läns landsting genomförde under hösten 2016. Men en grupp som hamnat lite i kläm och som generellt har sämre hälsa är äldre personer som vårdar sina anhöriga. Ann-Katrin Wilhelmsson, äldresamordnare vid landstinget, säger att äldre – alltså personer över 65 – som vårdar sina anhöriga ibland också själva har kroniska sjukdomar och att det kan vara svårt att urskilja vem som är den vårdande och vem som varit inlagt på sjukhus. När det handlar om äldre som vårdar så är det oftast makar eller någon annan typ av livspartner.
– Vi har tagit fram en plan och vi ser att det är just att känna sig delaktig i besluten som fattas om ens anhörig som behöver förbättras, säger Ann-Katrin Wilhelmsson.
När en person vårdas på sjukhus kan de anhöriga känna sig stressade och ha svårare att ta till sig information. Ann-Katrin Wilhelmsson säger att det därför är viktigt att landstinget ser till att informationen går fram.
– Man måste aktivt bjuda in de anhöriga till samtal och fråga hur de mår. Om både den anhöriga och den sjuka har varit friska innan så är det inte så lätt att hantera den nya situationen.
Ett annat problem för de anhöriga som vårdar i hemmet är att de kan känna sig instängda och ensamma. De vill ofta inte lämna den sjuka ensam hemma, vilket resulterar i att de själva inte kan gå hemifrån. Ann-Katrin Wilhelmsson säger att man omgående behöver komma ut med information om dagverksamhet eller att någon kan komma och titta till eller vara hos den sjuka.
– Det är lätt att bli uppbunden. Det är pressande både kroppsligt och psykiskt, säger Ann-Katrin Wilhelmsson.