Höga kostnader för sjukskrivningar i länet

Kommunerna i Kalmar län förlorar drygt 1,3 miljarder kronor på sjukskrivningar under ett år enligt en ny rapport. Västervik hamnar på tredje plats av de kommuner som förlorar mest.

Förlorar. Sjukskrivningar kostar kommunerna stora summor.

Förlorar. Sjukskrivningar kostar kommunerna stora summor.

Foto: Anders Steiner

Kalmar län2017-10-25 13:00

I rapporten, som tagits fram av Skandias stiftelse Idéer för Livet, motsvarar de 1,3 miljoner kronor som länet förlorar på sjukskrivningar 4 145 arbetsår. Eller i ett annat perspektiv; 3 642 årslöner för lärare. Stiftelsens har baserat sin rapport på statistik från 2015 och beräkningarna visar att ungefär halva förlusten drabbar regionens företag och hushåll i form av lägre inkomster. Den andra halvan drabbar kommunerna i form av mindre skatteintäkter. Enligt rapporten är det Kalmar kommun (352,5 miljoner kr) följd av Oskarshamn (198,1 miljoner kr) och Västervik (172,3 miljoner kr), som förlorar mest på sjukskrivningar i länet.

– Dagens många och långa sjukskrivningar är ett misslyckande i både ekonomiska och mänskliga termer. Det måste bli enklare för människor att få stöd i tid – det skulle spara stora pengar och minska mycket lidande, säger Anders Flügel, försäljningschef på Skandia i Kalmar, i ett pressutskick.

Skandia skriver att deras erfarenhet är att sjuktalen skulle kunna halveras med förebyggande insatser.

Anders Flügel fortsätter:

– Resultatet är tydligt. Kalmar län förlorar stora summor på sjukskrivningar. Ett ökat fokus på förebyggande insatser och tidig vård är avgörande för att minska och korta dem.

Skandias hälsostrateg Kristina Hagström menar att tidiga insatser är viktiga. Inte minst vad gäller psykisk ohälsa.

– Här har politiken misslyckats. Den offentliga vården kan inte erbjuda samtalsterapi och stöd så tidigt som det behövs, säger hon i pressutskicket.

Om rapporten

Rapporten Samhällsförlusten av sjukskrivningar - och värdet av att fler går från sjukskrivning tillbaka till jobb är skriven av Nima Sanandaji, samhällsdebattör och teknologie doktor från KTH, på uppdrag av Skandias stiftelse Idéer för livet.

Så är beräkningen gjord

Rapportens samhällsekonomiska beräkningar utgår från de sjukskrivningsdagar då sjukpenning och rehabiliteringspenning betalas ut, det vill säga sjukskrivningsperioder längre än 14 dagar som berättigar till dessa ersättningar. Kostnaderna för de första 14 sjukdagarna som betalas av arbetsgivaren är inte inräknade. Beräkningarna begränsas till att uppskatta värdet av inbetalade skatter som går förlorat då arbete inte utförs under dessa sjukdagar. De inkluderar inte själva kostnaden för utbetalning av sjukpenning och rehabiliteringspenning eller kostnaden för vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om