Vårdgivare har en skyldighet att anmäla och utreda alla händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektioner för vård och omsorg (IVO). Regeln kallas lex Maria, och syftet med den är att kunna förebygga att liknande händelser inträffar igen.
Nu ska systemet för hur vårdpersonal anmäler lex Maria-fall till IVO göras om och digitaliseras. Tanken är att göra det lättare att anmäla.
– Det ska gå snabbare och bli lite enklare att anmäla, men vi vill också effektivisera hanteringen av anmälningarna, säger Ewa Sunneborn, avdelningschef på IVO.
I Kalmar läns landsting anmäldes under fjolåret 63 händelser enligt lex Maria, enligt IVO:s statistik. I riket kom totalt 2 470 anmälningar in under 2016, varav flest i Stockholms län (457) och Skåne län (422). Det är en ökning jämfört med året dessförinnan, då 2 373 fall anmäldes.
Men det finns ett mörkertal, enligt IVO.
– Vi tror att det sker en underrapportering, men det är svårt att säga hur stor den är, säger Ewa Sunneborn.
Hon tror att underrapporteringen kan ha en mängd olika orsaker. Den personen som är skyldig att anmäla till lex Maria, exempelvis en chefläkare, kan göra olika bedömningar om huruvida ett fall kunnat medföra en allvarlig vårdskada eller ej. Det är också olika hur mycket information den personen får från sin personal.
– Det kan vara svåra gränsdragningar, konstaterar Ewa Sunneborn.
Planen är att det nya systemet ska vara färdigt att börja använda den 1 juli i år.