Under hösten 2014 började landstinget i Kalmar län ett arbete med att ta fram ett länsövergripande handlingsprogram där brukaren är i fokus. Det skedde i samverkan med kommuner, myndigheter och frivillig- och brukar/anhörigorganisationer. Målet är att halvera antal självmord och självmordsförsök till år 2025. I handlingsplanen beskrivs olika åtgärder som, till exempel, ökad samverkan i länet och kompetenshöjande insatser.
– Konkreta aktiviteter från handlingsplanen har redan påbörjats. Bland annat anordnade landstinget i Kalmar län i slutet av januari 2016 en instruktörsutbildning i första hjälpen till psykisk hälsa, säger Linda Fleetwood (V) i ett pressmeddelande.
Kalmar län har nu 22 instruktörer som har börjat utbilda personal inom bland annat äldreomsorgen, elevhälsan, socialförvaltningen och folkhögskolorna. Mer än 200 första hjälpare har utbildats i att se tidiga tecken på psykiskt ohälsa och om en person är nära till självmord. Det handlar om bemötande och att ha kunskap om vart man vänder sig för att få stöd och hjälp.
Man granskar också sedan 2014 journaler från 2006 och framåt. Materialet ska värderas och för att se om det fanns möjliga åtgärder för att förbättra omhändertagandet av patienter som är nära att begå självmord. Projektet, som kallas Grupp 51, hoppas kunna dra lärdom av tidigare erfarenheter och bli bättre på förebyggande insatser.
Ännu en insats som gjordes under våren 2016 var SPiSS, suicidprevention i svensk sjukvård. En webbaserad utbildning där man tränar upp kommunikation och beteende i situationer där personal möter patienter som är nära självmord. Samtliga medarbetare inom Psykiatriförvaltningen deltog och målet är att hela primärvårdsförvaltningen ska ta del av programmet för en generell kompetenshöjning.
Linda Fleetwood menar att alla samhällets aktörer och invånare måste stärkas i budskapet att våga prata om psykisk ohälsa och att det finns hjälp att få.
Pierre Edström (L) håller med om att man måste jobba brett i samhället och inte bara inom sjukvården. Kunskapen måste öka generellt, bland oss alla, för att upptäcka signaler och vad man kan göra för att stötta. Det kan handla om familjemedlemmar, grannar eller i idrottsklubben.
– Arbetet med att minska självmorden är på rätt väg men det har tagit alldeles för lång tid att få fram handlingsplanen. Nu gäller det att öka takten, säger Pierre Edström.