På fredagsförmiddagen höll regionen en presskonferens för att ge en bild av läget i arbetet mot coronasmittan.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist berättade att sjukhusen redan nu har ett pressat läge.
– Vården måste utföras så att patienter som misstänks ha coronasmitta inte kommer i kontakt med övriga patienter.
För att det arbetet ska gå smidigare kommer man att sätta upp triageringstält utanför de tre sjukhusen. I de tre tälten görs preliminära bedömningar av vart patienterna ska.
Ett skäl till att man redan nu arbetar i ett pressat läge är sjukfrånvaro.
– Det beror på våra säkerhetsåtgärder, att vårdpersonal ska stanna hemma om man har influensa- eller förkylningssymptom, säger Johan Rosenqvist.
Störst är problemen i Kalmar, men det är kännbart även i Västervik och Oskarshamn.
Ett problem är tillgången på förbrukningsmateriel. Där säger Rosenqvist att bristen hittills inte varit så allvarlig att man behövt ställa in vård.
En annan del i arbetet är att förbereda sjukvården för ett läge där smittan blir mer utbredd i samhället, och antalet fall som kräver sjukhusvård blir fler. Man arbetar nu med att skapa fler intensivvårdsplatser.
– Vi har lokaler och utrustning så att vi kan utöka. Den stora bristen handlar om kompetent personal, men vi arbetar för att lösa även den frågan, svarar Johan Rosenqvist.
– För de flesta som drabbas kommer sjukdomen inte att vara farlig. För många kommer det att kännas som en mild influensa, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Det är de patienter som drabbas hårdare som kommer att sätta vården på prov. Ofta handlar det om äldre, eller personer med andra sjukdomar.
– Det är därför vi infört besöksförbud på sjukhus och äldreboende, säger Johan Rosenqvist.
Kan vården i länet tvingas till svåra prioriteringar om smittan skulle bli lika utbredd som i Italien?
– Vi skulle hantera en sådan situation. Vården ställs ständigt inför prioriteringar, säger Johan Rosenqvist, som lägger till att det ska komma nationella riktlinjer för att hjälpa vården i frågor som rör corona och andra svårt sjuka.
En annan fråga vid presskonferensen handlade om livsmedelsbutiker som håller extraöppet för riskgrupper.
Är det bra ur smittskyddssynpunkt?
– Håller man minst en meters skyddsavstånd är smittrisken låg. Däremot ska man inte gå och handla om man känner symptom i luftrören, svarar Lisa Labbé Sandelin.