SKL – Sveriges kommuner och landsting – har rankat Kalmar läns landsting som landets mest jämställda inom hälso- och sjukvård. Rankingen presenteras i rapporten Öppna jämförelser jämställdhet och visar hur kommuner, landsting och regioner åstadkommer inom olika områden, bland annat jämställdhet.
Det som gör att Kalmar hamnar i topp är bland annat den politiska representationen, psykiatrin och utskrivna mediciner.
– Det är en klassisk jämställdhetsproblematik att det skrivs ut mer sömnmedel till kvinnor och att män får dyrare läkemedel. Men här har vi lyckats, vi utgår från behovet och inte könet och det är fantastiskt, säger Linda Fleetwood (V), landstingsråd med ansvar för bland annat jämställdhet.
Inom psykiatrin kan man se en jämn könsfördelning mellan patienterna. Det förvånar landstingsrådet.
– Vi har alltid fått siffror på att det är fler unga kvinnor inom psykiatrin men det är också många medelålders män.
Kalmar rankades etta på bland annat läkemedelsbehandling efter max ett år efter benskörhetsfraktur och 16- till 84-åringar med nedsatt psykiskt välbefinnande.
Men ett område där Kalmar län har mycket att ta igen är sjukfrånvaron. Vi har tillsammans med region Gävleborg störst könsskillnad i sjukfrånvaron med en kvot på nästan 2,1. Det innebär att kvinnor har mer än dubbelt så hög sjukfrånvaro än män. Linda Fleetwood säger att det är bra att få de här nyckeltalen eftersom det innebär att de vet var de ska sätta in resurser.