Tandläkare ska undersöka benskörhet

Landstinget satsar en halv miljon på ett pilotprojekt där tandläkare ska undersöka benskörhet hos patienterna.

Benskörhet kanske kan förebyggas - med hjälp av tandvården.

Benskörhet kanske kan förebyggas - med hjälp av tandvården.

Foto: Andreas Skogh

Kalmar län2016-12-08 15:00

Vad har benskörhet med tandvård att göra? Inte särskilt mycket, kan tyckas. Men de röntgenbilder som tandläkarna tar vid sina undersökningar skulle kunna vara till hjälp när man ska upptäcka vilka personer som riskerar att drabbas av osteoporos, alltså benskörhet.

I ett pressmeddelande berättar landstinget att Folktandvården i Kalmar län nu startar ett pilotprojekt där bentätheten hos patienterna ska undersökas i samband med tandläkarbesöket. Tanken är att man med hjälp av kontrollen tidigt ska kunna remittera en patient till sjukvården för behandling innan en fraktur inträffar – och på så sätt spara både pengar och lidande.

Projektet ska pågå under ett år under ledning av Odontologiska fakulteten i Malmö, och omfatta totalt 120 patienter där röntgenundersökningen indikerar benskörhet. Tio allmäntandläkare, både inom Folktandvården och den privata tandvården, är tänkta att delta i projektet.

Projektet riktar sig mot kvinnor från 55 år och uppåt. Det är i den åldern som benskörhet, som kan leda till frakturer, oftast uppstår.

Enligt studier riskerar nära hälften av alla kvinnor som fyllt 50 år att drabbas av benskörhet någon gång under livet. Motsvarande siffra bland män är 22 procent.

Varje år inträffar cirka 100 000 frakturer som beror på benskörhet.

Landstingsstyrelsen beslutade i veckan att anslå en halv miljon kronor för projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om