2010 hittades en ny variant av kaningulsot i Frankrike och sedan dess har virussjukdomen spridit sig uppåt i Europa. I våras rapporterades ett fall av kaningulsot på Öland och de senaste dagarna har Länsstyrelsen i Kalmar fått frågor från folk som hittat döda kaniner och undrat hur de ska hantera dem.
Ingrid Nissen är länsveterinär på Länsstyrelsens djurenhet och hon säger att de döda kaninerna hittats i Emmaboda och söder om Kalmar. Det finns inga indikationer på att man hittat döda kaniner norrut i länet. Enligt Ingrid Nissen kan man inte se på en kanin om den har gulsot, den måste analyseras. Det är alltså inte säkert att de döda kaninerna haft gulsot, det får man se när de analyserats.
Behöver kaninägare vara oroliga?
– Om man ska kontakta en veterinär beror på flera saker, bland annat om kaninen är utomhus och om den har kontakt med andra kaniner.
Gulsoten sprids från kanin till kanin via direktkontakt, men det kan också spridas via människor som haft konkat med döda kaniner.
– SVA (statens veterinärmedicinska anstalt, reds. anm.) säger att det finns en viss smittorisk till andra hardjur men katter och andra djur kan inte bli smittade.
Om kaninen väl har blivit smittad så kan man inte medicinera bort sjukdomen. Man kan dock behandla symptomen och fram för allt unga kaniner kan få en mild form av sjukdomen och verka ganska friska. Hos äldre kaniner är dödligheten hög.
Symptomen är feber och minskad matlust.
– Ett symptom kan också vara blodigt näsflöde men då är sjukdomen långt gången.