Tror allmän smittspridning är nära

Länet har ännu ingen allmän samhällspridning av coronavirus, däremot tror smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att det bara är en tidsfråga innan det tar fart.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin berättar om hur man arbetar med kontaktspårning av de två senaste fallen av coronavirus i länet.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin berättar om hur man arbetar med kontaktspårning av de två senaste fallen av coronavirus i länet.

Foto: Region Kalmar

Kalmar län2020-03-20 13:59

På fredagsförmiddagen hade länet nio bekräftade fall av coronasmitta.

– De sju första kunde direkt härledas till utlandsresor. Vi arbetar med kontaktspårning i fall åtta och nio, berättar Lisa Labbé Sandelin.

Det finns fler tänkbara förklaringar till hur de har smittat.

– I båda fallen finns spår som går till stockholm, och i båda fallen kan de ha smittats av personer som varit på resa i Alperna.

På fredagseftermiddagen konstaterades ett tionde fall, en 80-årig man med lindriga symptom. Regionen vill inte berätta exakt var personerna bor. Skälen är två:

– Det handlar om patientsekretessen, men också att vi sett att förekommer mycket skuldbeläggning i sociala medier. Vi kan säga så mycket som att det finns en tyngdpunkt mot södra länsdelen.

Bedömningen är att länet än så länge inte har någon allmän smittspridning, men Labbé Sandelin garderar sig för att den verkliga bilden av dagens smittläge i länet kommer man att ha först om nio dagar.

– Med en inkubationstid på två till fjorton dagar, och att det ofta går någon dag med lindriga symptom innan man söker vård, så blir det en fördröjning.

Arbetet försvåras av att testutrustning är en bristvara.

– Det gäller Kalmar län såväl som resten av riket. Vi hade gärna gjort omfattande testprogram likt de som gjorts i Sydkorea, säger Lisa Labbé Sandelin.

Sydkorea har fått beröm för att ha fått bukt med vad som var ett omfattande utbrott av coronavirus, bland annat genom massiva tester.

Just nu prioriterar länet tester av personer som kan bli aktuella för sjukhusvård, och tester där man vill säkerställa att nyckelpersoner i slutenvården inte bär på coronavirus när de återvänder från en sjukskrivning för exempelvis förkylning.

Vid presskonferens med länets medier berättar hon om det detektivarbete som utförs vid kontaktspårningarna. Från att först försöka kartlägga när personen har smittats till att följa upp vilka kontakter personen kan ha sedan dess.

– Det kan vara långa samtal där man ställer om samma fråga flera gånger. Efter en stund kan personerna komma på kontakter de inte mindes tidigare. I bland tar det några dagar innan pusslet klarnar. Sociala medier och mobiltelefoner är ofta en god minneshjälp för att de ska komma ihåg vad de gjort den senaste tiden.

Arbetet tar tid och resurser, men är värdefullt.

– Får vi veta att en person varit på ett evenemang kan vi informera andra som varit där att de kan ha varit utsatta för smitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!