Vatten - en framtidsfråga för länet

Regionförbundet har anordnat flera dialogmöten i länets kommuner. Det för att bestämma hur arbetet ska se ut de närmaste åren. En fråga som ofta kommer upp är vatten.

Region. Regiondirektör Helena Nilsson berättar att vatten är en av de frågor som engagera i länet.

Region. Regiondirektör Helena Nilsson berättar att vatten är en av de frågor som engagera i länet.

Foto: Andreas Johansson

Kalmar län2016-09-27 07:30

Under en längre tid har Regionförbundet i Kalmar län genomfört en turné runt om i det tolv kommunerna i Kalmar län. Det för att få underlag till den regionala utvecklingsstrategi som ska vara klar under hösten nästa år. Harald Hjalmarsson är vice ordförande i regionförbundets styrelse:

– Vi i regionförbundet tyckte att vi hade en aktuell strategi för några år sedan. Men sedan kom finanskrisen, bland annat. 2010 ökade också befolkningen i länet, efter många år av nedgång. Vi kände att det vara dags att förnya den strategi som finns i dag och försöka möta framtiden på ett bra sätt, säger han.

– Det finns ett antal utmaningar som kommer att märkas, därför väljer vi att revidera den strategi som finns, trots att den var ganska ny.

Strategin och målen som man kommer fram till ska forma det fortsatta arbetet och genomsyra hela regionen.. En utvecklingsstrategi ska finnas, det är ett statligt lagkrav, berättar Anna Carin Pålsson som är processledare.

Helena Nilsson är Regionsdirektör och säger att arbetet med strategin är det som kommer att forma hur man arbetar ändar fram till 2030.

– Det är ett sätt för oss att staka ut vägen. Vad är det vi i länet ska stå för, och vad är det för mål vi ska sträva mot? Det är det som vi vill få fram, i samarbete med alla inblandade i de här frågorna.

Under måndagen var turen kommen till Västerviks kommun. Kommunen är den näst sista som ska besökas. Sist blir Borgholm.

En fråga som kommit upp i de flesta kommuner, så även i Västervik, är den om vatten. Den engagera hela länet.

– Både att vi ligger nära Östersjön, ett hav som brottas med övergödning, men också dricksvattensituationen som blivit väldigt aktuell den här sommaren. Integration är också en stor fråga, och även kompetensförsörjning, säger Helena Nilsson.

När VT var på plats satt politiker och tjänstemän i mindre grupper för att under en workshop försöka svara på flera frågor. Vad är unikt med Kalmar län? Vilka möjligheter finns?, och vilka utmaningar behöver man hantera? Naturen, skärgården och en central landsbygd är det som många anser vara unikt. Befolkningsutvecklingen, det är fler som dör än som föds i länet, och kompetensförsörjning är bland de som ses som ett par av flera utmaningar för länet in i framtiden.

– I kommunen anser också jag att infrastruktur och pendling är enormt viktiga frågor, säger Harald Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om