"Vi pratar inte om självmord"

Kalmar läns självmordsstatistik är hög, förra året tog 34 personer livet av sig. Grundaren av organisationen Suicide Zero säger att ett stort problem är att vi inte vågar prata om det.

Självmord. Ludmilla Rosengren har grundat Suicide Zero. Hon säger att vi måste våga prata om självmord.

Självmord. Ludmilla Rosengren har grundat Suicide Zero. Hon säger att vi måste våga prata om självmord.

Foto: Jeanette Bergström

Kalmar län2016-09-06 07:30

Förra året tog 34 människor i Kalmar län livet av sig. Av dem var 24 män.

Ludmilla Rosengren, läkare och grundare av Suicide Zero, säger att det nationellt är tre gånger fler män än kvinnor som tar livet av sig. En förklaring kan vara att män använder mer drastiska metoder än kvinnor.

– Om man till exempel använder ett skjutvapen är risken stor att man dör. Kvinnor använder sig mer av förgiftningar.

Trots att fler män än kvinnor dör av självmord så gör kvinnor fler självmordsförsök. Bland unga kvinnor har statistiken ökat mycket, säger Ludmilla Rosengren.

Om man någon gång försökt ta livet av sig så ökar risken för att man dör på grund av ett självmord. Men nio av tio som försökt ta sitt liv dör inte på grund av självmord.

– Det är under en begränsad period man är i det här tillståndet. När man är ute ur krisen är man glad att man överlevt den. Det är väldigt hoppfullt.

Kalmar län har nu tagit fram en handlingsplan för att minska självmorden genom samverkan och utbildning. Enligt P4 Kalmar har många av de som tar livet av sig tidigare varit i kontakt med sjukvården. Psykiatrin i länet ska nu bli bättre på att kontakta närstående till de som söker vård.

Ludmilla Rosengren säger att det inte finns något enkelt svar på vad vården måste förbättra, men säger också att ett grundläggande problem är att vi inte vågar prata om självmord.

– Det borde vara något som tas upp i livsstillsenkäterna på hälsocentralerna, säger hon.

Här kan du få hjälp

Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.

Föreningen Mind driver Självmordslinjen, med dem kan du chatta eller prata i telefonen om du mår dåligt. Deras nummer: 90101

Nationella hjälplinjen: 020-220060

Jourhavande medmänniska: 08-7021680

Barn och unga under 18 år kan vända sig till BUP – barn- och ungdomspsykiatrin – om de mår dåligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om