En härlig dag för karamellkokning

Det är varmt och trångt inne i den lilla stugan intill Loftas Hembygdsgård. På spisen står sockerlagen och kokar upp och sprider en söt doft i rummet. Sol-Britt Ottosson, som sysslat med karamellkokning i närmare 15 år, förbereder sin femte smet för dagen.

Många barn och vuxna besökte den lilla stugan vid Lofta Hembygdsgård för att se Sol-Britt Ottosson tillverka karameller från grunden.

Många barn och vuxna besökte den lilla stugan vid Lofta Hembygdsgård för att se Sol-Britt Ottosson tillverka karameller från grunden.

Foto: Malin Holgersson

Karameller2013-07-17 20:00

Klockan är strax efter två på tisdagseftermiddagen och Sol-Britt Ottosson är i full gång med att göra karameller. Nyfikna barn och vuxna står längs det upphöjda bordet för att se hur de små hårda godsakerna blir till. Nästa smak på tur är vanilj.

– Först kokar jag upp sockerlag till 162 grader. Sedan tillsätter jag smak och färg. Vaniljkaramellerna får bli vita, berättar Sol-Britt.

Den varma smeten har Sol-Britt hällt ut på ett underlägg på bordet för att den ska svalna. Med gröna gummihandskar, för att inte bränna sig, knådar hon smeten och penslar med matolja tills den blir seg och tillräckligt sval.

I år är det sista sommaren som Sol-Britt kommer koka sina uppskattade karameller i den lilla stugan intill Lofta Hembygdsgård.

– Jag börjar bli gammal, eller något. Men jag har två tillfällen kvar i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om