Tågvagn totalförstörd av graffiti

I fredags var det gamla tåget från 1958 färdigrenoverat. Knappt två dygn senare hade någon sprayat graffiti över hela tågvagnen. – Det här är nog det värsta vi varit med om i klottersammanhang, säger Daniel Niklasson, trafikansvarig.

Tågtvätt. Daniel Niklasson berättar att det kommer kosta föreningen runt 30 000 kronor att sanera tåget.

Tågtvätt. Daniel Niklasson berättar att det kommer kosta föreningen runt 30 000 kronor att sanera tåget.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Klotter2015-08-31 11:55

Vi står på bangården vid Resecentrum i Västervik. Ideella krafter från Tjustbygdens smalspårsförening är samlade för att sanera ett av deras tåg.

– I fredags hade vi allt klart, då var vagnen nyrenoverad. Det tog oss flera veckor att få den klar med ny lack och allting, och nu är allt arbete förgäves.

Högtryckstvätten tar knappt bort första lagret sprayfärg. De måste använda ett särskilt saneringsmedel för att luckra upp färgen. Lacken på vagnen nöts bort av det starka medlet. Att sanera vagnen och lacka om den kommer kosta föreningen cirka 30 000 kronor.

– Det är pengar som vi hade behövt till annat. Vi är en ideell förening och vår budget går åt för att sköta underhåll av tåget samt att utveckla vår verksamhet på Tjustbanan, säger Daniel Niklasson, trafikansvarig på föreningen.

Föreningen drabbas av klotter två till tre gånger per år. Oftast handlar det om mindre klotter, så kallade ”tags” på graffitispråk. Graffitin som i helgen målades över hela vagnen var något av det värsta föreningen varit med om i klottersammanhang.

– Förra årets totala saneringskostnad vad gäller klotter och annan skadegörelse låg på runt 40 000 kronor, så vi är förhållandevis lite drabbade jämfört med hur det kan se ut på andra platser runt om i Sverige.

Föreningen har lärt sig känna igen graffitimålares signaturer. De tror inte att det är någon målare från Västervik som står bakom den senaste graffitin.

– Vi känner inte igen ”tagsen”, det måste vara någon utifrån som sysslar med graffiti regelbundet. Det finns folk som reser runt och sysselsätter sig med sådant här. Målningen var stor och någon hade lagt ner mycket energi på att få den färdig under natten, säger Niklasson.

Graffitin är anmäld till polisen och rubricerad som skadegörelse.

För cirka sex år sedan gick en klottervåg genom Västervik. VT uppmärksammade problematiken då. Det handlar dels om graffiti men också klottrade slagord, ofta med rasistiska inslag. Räddningstjänst och polis drog då igång ett förebyggande arbete för att motverka klotter.

– Vi började informera i skolan och på flera andra ställen om effekterna av klotter och jag tror att man gör det fortfarande, fast endast på mellanstadienivå, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef på Västerviks kommun.

– Det har varit ganska lugnt sedan dess tycker jag. Västervik är förhållandevis förskonat från omfattande klotter. Vi får hoppas att det fortsätter så.

Klotter

Klotter rubriceras som skadegörelse och beroende på omfattning kan brottet ge böter eller fängelse i högst ett år. Det finns fall om mycket grova klotterskadegörelser där åklagare yrkat på längre fängelsestraff, det längsta man kan yrka på enligt lag är fyra år. Brottet kan också ge höga skadestånd. Årligen anmäls runt 150 000 skadegörelser i Sverige och klotter utgör cirka en tredjedel av dem. I Kalmar län anmäldes 91 fall av klotter förra året. I Västervik anmäldes sju fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om