Västervikaren som hamnade i Bryssel

Henric Anselm är uppväxt i Västervik och jobbar sedan länge inom EU. På Västerviks gymnasium föreläste han om hur det är att jobba för EU, när han undvek ett inbördeskrig – och aktier i jätteföretaget Google.

Henric Anselm.

Henric Anselm.

Foto: Kenny Wiis

Kommissionär2015-05-15 08:05

Det var under sent 70- och tidigt 80-tal som Henric Anselm gick på gymnasiet i Västervik. Under tisdagen var han tillbaka där, närmare bestämt i den nyrenoverade aulan där allt är nytt utom de klassiska väggarna.

Anledningen till Henrics återkomst var projektet "Back to school" som är ett initiativ från EU där anställda vid EU-institutioner återvänder till sina gamla gymnasieskolor för att berätta hur det är att jobba inom EU. Totalt är det 700 EU-anställda som är ute över hela den europeiska kontinenten.

Elever från samhälls- och naturvetenskapliga programmet var det som lyssnade på Henric Anselm som för närvarande har en tjänst på EU-kommissionen. Han reser mycket, men har sin bas i Luxemburg.

Något Henric ofta betonade under den knappa timmen han talade var att ta vara på möjligheterna som dyker upp i livet. Han konkretiserade detta i en inledande anekdot:

– 1997 var jag på en stor IT-mässa med alla världens IT-expertis och entreprenörer på plats. Det var två killar där i t-shirt och jeans som hade ett nytt projekt på gång. Men de behövde ekonomisk stöttning för att komma igång ordentligt. De ville att man skulle köpa en procent i bolaget för 10 000 dollar.

– Min magkänsla sa ja. Jag frågade sedan några experter, som gjorde tummen ner. Jag sa till killarna att jag var intresserad, men ville tänka några dagar innan mitt val.

Henric avslöjade inte under föredraget hur han gjorde, utan kom sedan in på att berätta om EU – som är en stor apparat med 28 medlemsländer och ytterligare ett antal som knackar på dörren för att få ansluta.

– Totalt är vi 35 000 tjänstemän, varav 1 000 är svenskar som jobbar inom EU. Det kan låta mycket, men det är 580 miljoner invånare totalt i alla länder som är med. Faktum är att det är fler personer som jobbar för Göteborgs stad än EU, säger Henric Anselm.

En hel del kulturkrockar blir det, inte minst när det kommer till möten.

– Vi svenskar tillhör en grupp på åtta procent som tänker linjärt och alltid kommer fem minuter innan avsatt tid för ett möte. För att vi ska vara helnöjda krävs det att mötet startade i tid och att vi avhandlade de punkterna som var på dagordningen, säger Anselm.

– Men då kan det bli så att italienaren kommer tio minuter för sent, fransmannen en kvart för sent, och greken kommer inte alls. Nu kryddar jag lite, men det är viktigt att ha förståelse. Vi skandinaver är vana vid att jobba mer effektivt, medan en italienare ofta vill socialisera och lära känna varandra bättre.

Anselm kom även in på något som han antog att de flesta gymnasieungdomarna inte hade koll på.

– Sverige har faktiskt via ett kontrakt förbundit sig att införa euron som valuta, det var redan 1994. Sverige uppfyller alla kriterier utom ett för att få använda euron. De undviker nämligen att ansluta den svenska kronan till växelkursmekanismen.

– Rent krasst skulle det kunna gå till EU-domstol och Sverige få miljardböter som landets skattebetalare får stå för. Men EU tar hand om det här på ett diplomatiskt sätt.

Henric Anselm har jobbat inom Europeiska Unionen sedan 1995 sedan han klarat sig igenom nålsögat som alla uttagningsprov innebär. Därefter har han fortsatt inom organisationen, men haft olika uppdrag, bland annat i Bryssel och spanska Alicante.

Hur är det att jobba inom EU?

– Det är utmanande och kul. Organisationen utvecklas hela tiden. Vissa tycker att EU har för stort inflytande, men vi går inte in och petar för mycket i enskilda länder. Vi får inte glömma att EU startades för att undvika ännu ett världskrig, det är en fredsrörelse, och det räcker långt som argument för mig om att EU ska fortsätta sitt arbete.

En gång var det nära att det blev jobb i Afrika för Henric.

– Jag var nära att börja jobba i Elfenbenskusten. Men jag och min fru kom fram till att det kanske inte var det säkraste stället att låta ett barn växa upp på. Två veckor efter vårt beslut, så bröt revolution ut och Elfenbenskusten drabbades av inbördeskrig, säger han.

Henric Anselm uppmanar ungdomar att söka praktik inom EU.

– Det är ett ypperligt tillfälle att få in en fot. Ett stort antal som har höga poster nu började som praktikanter. Många tror också att EU är ett dammigt gubbygge, men faktum är att det är tvärtom. Vi har jättemånga unga, duktiga, drivna personer som verkligen vill framåt och som är roliga att jobba ihop med.

Avslutningsvis: kan du avslöja hur det blev med procenten i Google?

– Haha, nej, det behåller jag för mig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om