Det är CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som utfört enkätundersökningen på uppdrag av Västerviks kommun. Samtliga av kommunens elever som gick i nionde klass respektive årskurs två på gymnasienivå i fjol har svarat på enkäten. Enkäten genomfördes i mars i år.
Niondeklassarna fick bland annat svara på frågan om sin årskonsumtion av alkohol. Resultaten visar att konsumtionen mer än fördubblats jämfört med förra mättillfället 2015. Kommunens elever konsumerar dessutom mer alkohol än riksgenomsnittet.
De gymnasieelever som svarade på enkäten och som nu går tredje året på gymnasiet har en årskonsumtion som är något högre än riksgenomsnittet i hela landet. Dock har årskonsumtionen sjunkit med sex procent i jämförelse med resultaten för samma åldersgrupp 2015.
– Resultaten för gymnasieeleverna är ju på sätt och vis glädjande, men det är viktigt att komma i håg att den tidigare nivån var hög, säger Anders Östlund, folkhälsostrateg på Västerviks kommun.
Han berättar att kommunen ännu inte hunnit granska resultaten.
– Vi kommer att djupdyka i resultaten mer i detalj. Det man kan säga är att de bekräftar att konsumtionen har krupit nedåt i åldrarna, säger han.
Elliot Jeanlo, Anton Karlsson, Edwin Skärlund och Robin Engberg, som går tredje året på Västerviks gymnasium, var med och svarade på enkätundersökningen i våras. De tror också att alkoholdebuten går nedåt i åldrarna.
- De flesta börjar dricka i slutet av nian och när de börjar ettan på gymnasiet, säger Edwin Skärlund.
De minns, från sin egen högstadietid, att en del provade alkohol redan i åttan.
– Nu finns det säkert de som provar redan när de går i sjuan, tror Edwin Skärlund.
– Det känns som om det är mer accepterat att dricka i dag. Det kan hända att någon kändis som man vet är lika gammal lägger ut något på sociala medier och då kan man tänka att då gör jag det också, säger Robin Engberg.
Vetskapen om droger upplever de var obefintlig på högstadiet.
– Nu vet man att det förekommer lite här och där, säger de.
Enligt Anders Östlund finns det redan i dag olika nätverk inom kommunen som arbetar med frågorna. Han tycker att det är viktigt att komma i håg att det här inte är skolans ansvar, utan ett problem i samhället i stort.
– Det är viktigt att föräldrarna inte bara stoppar huvudet i sanden. Vi kan ju aldrig få en vändning om vi inte får föräldrarna med oss, säger han.
Läs hela rapporten på kommunens hemsida HÄR.