Västerviks skolmiljö är en trygg plats. Det återkommer vi till vid flera tillfällen under vårt samtal med skolpsykologen Anette Jonasson. Mycket tack vare den öppenhet som finns inom skolmiljön, slår Jonasson fast.
– Skolan i Sverige är och ska vara en öppen plats. Det gör att barnen känner sig trygga. Att slå igen dörrarna och skapa en slags bild av att det är farligt att gå i skolan skulle inte vara särskilt positivt.
Men kriser händer. Det går inte att undvika. Det kan handla om allt från enskilda dödsfall där familjer behöver extra stöd till att någon blivit utsatt för ett brott eller att en skola drabbats av allvarlig skadegörelse. Allt som skapar en känsla av otrygghet inom skolan kan räknas som en kris.
– Det handlar mycket om känslor. Det är dem vi måste hantera på ett bra sätt, att vi vuxna utstrålar trygghet och inte för över vår eventuella oro till barnen.
Anette Jonasson arbetar som skolpsykolog inom kommunens elevhälsoteam. Hon sitter också med i barn- och utbildningsförvaltningens krisledningsgrupp.
Vi pratar om hur ansvariga på en skola ska bete sig vid händelse av en kris. Det första Jonasson säger är att man direkt ska hålla sig till den egna krisplanen på skolan.
– Det är väldigt lätt att glömma bort sin egen plan när det händer något allvarligt. Det bästa är ta fram sin plan och använda den. Det där varierar från skola till skola. Vissa är väldigt duktiga på att använda sina krisplaner, andra behöver bli bättre på det.
Psykologens roll i krisarbetet blir att bygga upp en effektiv struktur och bistå i själva krisprocessen.
– Rektorn på skolan är ansvarig, men också ofta en del i själva krisen. Mitt arbete blir att se till att allt görs på bästa möjliga sätt.
Psykologens roll är också att se till att allt görs efter barnets bästa.
– Vi fokuserar på barnperspektivet. Vad behöver barnet för att klara detta? Behöver föräldrarna stöttning som i sin tur hjälper barnet och så vidare.
Jonassons erfarenhet av kriser inom skolan i Västervik är att det finns en stor vilja att hjälpa till och komma till rätta med problemet. Att det finns en stor social kontroll som gör att man ofta kan förebygga kriser innan de inträffar.
– Vi får lite draghjälp av att Västervik är en mindre stad där man känner till varandra sedan tidigare. De psykosociala problemen upptäcks ofta tidigt och det kan i sin tur förhindra allvarligare kriser.
Hur kan ansvariga inom skolan bli bättre på sitt krisarbete?
– Har man en effektiv krisplan, vilket alla har, så ska man hålla sig till den. Där kan vissa bli bättre. Det skolan ofta får kritik för är att det kan upplevas som att det tar lång tid från det att krisen inträffar till att åtgärder sätts in, men kriser med barn inblandade är komplicerade. Det är viktigt att skolan tar sig tid att prata med de drabbade innan man sätter in åtgärder.