Precis som förra året har förstaskörden blivit enormt stor, kanske en halv gång till mot ett normalt år.
– Jag körde och körde och det tog aldrig slut, säger Fredrik Andersson på Häckenstad utanför Gamleby.
Mängdmässigt har han haft otroligt bra skörd. Sedan kan han inte svara på än hur det ser ut med näringsinnehållet.
Men det vet Hans Hedström lite mer om. Han sitter i Bräkne-Hoby och jobbar som växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge.
– Energin är bra, men proteinvärdena är låga, säger han.
Förklaringen till det sistnämnda är helt enkelt utspädningseffekten: eftersom det är så stora mängder gräs, blir det lägre proteinhalter.
Visserligen är det positivt med stora skördar, men Hans Hedström säger att en del bönder hellre ville ha mindre skördar och bättre proteinvärden. Det kostar ju att ta hand om stora mängder.
Eftersom det var ett bra år i fjol också, är det många som har kvar foder från förra året. Hedström vet att en del bönder, som tagit andraskörden, inte kommer att gödsla något ytterligare nu till tredjeskörden. Den får bli som den blir. De har så mycket ändå.
Fredrik Andersson planerar att börja med andraaskörden nästa vecka. Han samarbetar om maskiner med två andra gårdar i närområdet, Heda och Krejstad, och lägger det mesta i plansilo, med rundbalar som komplement. En del av förstaskörden la han i en så kallad limpa på marken, för att få plats med allt.
Även han har kvar foder från fjolårets vallskörd, men påminner om att det var ett dåligt år innan dess. Då fick han, som många andra, köpa foder.
– Det kan svänga ruskigt fort från ena året till det andra.
Totalt brukar han 150 hektar vall, arrende inräknat. Sedan har han ytterligare 50 hektar vall som används till bete. Utöver det har han nästan 200 hektar naturbete och 50 hektar spannmål med vårvete och korn.
Efter en kall och blöt vår tror han inte på någon toppenskörd av spannmål, men den ser i alla fall hyfsad ut nu, efter en knackig inledning.
Produktionen på gården är ekologisk. Som mest omfattar lantbruket 500 djur, dikor med kalvar. Fredrik Andersson behåller även tjurkalvarna tills de är så stora att de ska gå till slakt. Ibland tar han emot andras tjurkalvar för uppfödning också.