Häckenstad drivs av lantbrukare Fredrik Andersson sedan 2006, då han köpte gården av sin far och farbror.
De första åren körde han vidare med befintlig produktion – mjölk – men det stod tidigt klart att han behövde göra en förändring, eftersom han hade dispens när det gällde måtten.
Han räknade på olika alternativ.
– Det var ett svårt val, i och med att mjölkproduktion var det enda man kunde.
Då, när han höll på och räknade som bäst, såg kalkylen ganska hyfsad ut för mjölkproduktion, men valet föll ändå på köttdjur till slut.
– Och det är jag inte ett dugg ledsen för i dag, tillade Fredrik Andersson och fick förstående skratt från det 40-tal personer som samlats till gårdsvandringen.
Förutom andra bönder från kommunen, var det elever och personal från Gamlebygymnasiet.
Det nya stallet, där gårdsvandringen tog sin början, stod färdigt på våren 2009. Under hela processen fram till nybygget hade Fredrik Andersson kontakt med rådgivaren Helena Olsson Hägg från Agrotektbyrån, som också fanns på plats i går för att berätta hur de hade tänkt och hur stallet fungerade.
Fredrik Andersson hade tre, viktiga krav på det nya stallet: det skulle vara lättarbetat, det skulle kunna skötas av en person och det skulle gå lätt att göra om till en annan produktion.
Han är nöjd med hur det blev.
– Det är lättarbetat och en trevlig miljö att arbeta i.
Skulle han ändra på något, skulle han vilja ha en starkare inredning.
– Det kan gå vilt till ibland.
Men det var den starkaste inredning som fanns då.
Stallet är kall lösdrift med plats för 200 djur. En knepig sak då kan vara att hindra vattnet från att frysa, men det sker genom cirkulerande vatten och att såväl vatten som vattenkoppar kan värmas upp vid behov.
Dagsljuset utnyttjas väl, genom stora ljusinsläpp i nock och gavelspetsar och genomskinliga vindnät på långsidorna, vilket gör att lysrören inte behöver vara tända särkilt mycket.
Fredrik Andersson tycker att det är viktigt att lyfta fram de insatser som görs för miljön ute på gårdarna, antingen de är ekologiska eller inte.
– Det är ett stort miljöarbete som lantbrukarna lägger ner, som inte syns utåt.
Att han själv ställde om till ekologiskt var i första hand en ekonomisk fråga.
– Jag tyckte att det passade min produktion.
Han framhåller också betydelsen för de enskilda lantbrukarna av miljöprojektet Greppa Näringen.
– Det är det bästa styrmedlet vi har nu, som vi jobbar efter.