"Vi kräver att ansvariga agerar när #LarmetGår." Så inleder räddningstjänstens anställda sitt upprop. Det är brandmän, brandingenjörer, befäl, chefer, administration och tjänstepersoner runt om i Sverige som har lämnat vittnesmål.
Och samtliga är anonyma. "Det finns för få kvinnor, icke-binära och transpersoner i räddningstjänsten för att vi ska kunna träda fram med våra namn. Vi är redan tillräckligt utpekade.", skriver räddningstjänstens anställda.
Andrea Brändström, som arbetar i Västervik, känner inte igen sig i berättelserna.
– Det är klart att det förekommer inom räddningstjänsten, vi har sett att det dyker upp lite överallt. Men här på räddningstjänsten i Västervik har vi en bra kultur, säger hon.
Hur kommer det sig att ni har en bra kultur?– Vi jobbar väldigt mycket med grundläggande värderingar och att se varandras värde. Dessutom har vi arbetat väldigt hårt för att få in kvinnor i vår deltidsorganisation. Kvinnor och män, äldre och yngre, det ger ett mervärde. Vi ser oss som en grupp individer med gemensamma mål.
Andrea Brändström berättar att hon stödjer människors lika värde i alla frågor.
– Jag kan inte skriva på något upprop om något som jag inte själv har upplevt. Men jag stödjer kampen för att vi ska ha en lika behandling rakt över linjen, det är en nolltolerans mot sånt här, tycker jag.
Hon menar att alla måste ta ett ansvar.
– Det går inte att sitta tyst.
Andrea Brändström tycker att räddningstjänsten i Västervik har högt i tak.
– Vi jobbar för att alla ska lyckas, för då lyckas vi som organisation. Men en bra arbetsmiljö är något man måste erövra varje dag och det handlar från allt från #metoo till utanförskap och mobbing.