Han är en av nästan 91 000 svenska män som har Lars som tilltalsnamn – det i särklass vanligaste svenska mansnamnet. Tvåan, Mikael, har knappt 80 000 bärare.

I dag är Lars Andersson nöjd med sitt namn, men annat var det förr.

– Det är kanske inte världens roligaste namn. När jag var yngre ville jag hellre heta Peter. Det tyckte jag var ett coolt namn, säger han och skrattar.

Artikelbild

| Syns ändå. Som musiklärare är Lars Andersson van att synas i mängden, som här bland eleverna i årskurs tre på Ljungb ergaskolan.

Namnets vanlighet till trots så har han inte haft mängder av jämnåriga med samma namn.

– Jag hade en kompis i högstadiet som också hette Lars. Vi spelade trummor ihop på musikskolan. Sen vet jag en Lars till som är lika gammal som jag. Men det var inte så att alla i klassen hette det.

Anledningen kan vara hans ålder. För alla Lars i landet är medelåldern 61,6 år. Lars är snart 44. Å andra sidan tangerar han nästan exakt medelåldern för män i Västervik, som förra året var 44,8 år.

Lars har också Sveriges vanligaste efternamn. 238 843 svenskar bär namnet Andersson, men där är konkurrensen knivskarp till det tidigare vanligaste efternamnet, Johansson, som förra året bara hade knappt 600 färre bärare.

Artikelbild

| Villaliv. Lars Andersson bor i villa i Västervik och lever ett statistiskt sett väldigt vanligt liv.

Lars Andersson förstod tidigt att hans namn var vanligt.

– När jag var liten och var på banken såg jag ofta att namnet Lars Andersson användes i reklam för kontokort och liknande. Det var lite kul.

Artikelbild

| Husdjur. Två katter tillhör familjen Andersson, förutom hustru och två barn. En av katterna är av det nyfiknare slaget när det ska filmas.

Men att ha ett vanligt namn är inget som stör honom.

– Man blir inte igenkänd av alla om man inte vill. Jag är ganska nöjd med att vara lite mer privat. Jag är inte mycket för att sticka ut.

Artikelbild

| Musik. Musik har alltid varit ett stort intresse för Lars Andersson, som de senaste åren sadlat om och nu jobbar som musiklärare.

Vill han synas så har han fortfarande möjligheter.

– Jag har alltid gillat att spela teater. Och som musiklärare så syns man ju ändå lite i samband med avslutningar och liknande. Dessutom har jag börjat engagera mig politiskt och sitter i styrelsen för Tjust fastigheter AB.

Artikelbild

| I klassrummet. Lars Andersson jobbar som lärare, vilket är ett av Sveriges vanligaste yrken.

Det politiska engagemanget är en naturlig följd av ett annat långvarigt engagemang. Det fackliga. I tio år satt han omväxlande som ordförande och vice ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Västervik.

När han nu engagerar sig politiskt, uppnår han ytterligare ett vanlighetspoäng. Den politiska tillhörigheten är nämligen Socialdemokraterna – det parti som allra flest svenskar röstar på.

Artikelbild

| Musik. Musik har alltid varit ett stort intresse för Lars Andersson, som de senaste åren sadlat om och nu jobbar som musiklärare.

Även Lars familjesituation är av det vanligare slaget. Han är gift med Åsa och paret lever i den vanligaste familjetypen i riket – som gift eller sammanboende med ett eller flera hemmavarande barn under 25 år. 38 procent av alla svenskar lever i en sådan familjekonstellation.

Paret har två barn och det genomsnittliga antalet barn per person i Sverige är 1,8. Av de familjer som har barn i Sverige är just två barn det vanligaste antalet. 24 procent av barnfamiljerna har just det antalet barn.

Artikelbild

| I centrum. Att vara så vanlig som Lars Andersson är är i sig ganska ovanligt.

Båda barnen har fått sin pappas vanliga förnamn som andranamn. Att få Lars som tilltalsnamn är däremot inte särskilt vanligt nuförtiden. Förra året föddes bara 17 barn i landet som lystrar till namnet Lars.

Desto populärare är de namn som paret Andersson har gett sina pojkar Linus, 18 och Elias, 12. Bådas namn har legat på topp 15 bland tilltalsnamn som getts till nyfödda deras respektive födelseår.

Artikelbild

| Musik. Musik har alltid varit ett stort intresse för Lars Andersson, som de senaste åren sadlat om och nu jobbar som musiklärare.

Yrkesmässigt är Lars också ganska vanlig då han i egenskap av lärare har ett av Sveriges vanligaste yrken. 95 800 svenskar jobbar som grundskollärare vilket gör det till det tredje vanligaste yrket efter undersköterskor (137 700 anställda) och butikssäljare inom fackhandel (101 600 anställda).

Delar man upp det på kön blir visserligen siffrorna annorlunda då lärare är ett vanligare yrke bland kvinnor än bland män. Men kanske kompenseras just denna brist i “vanlighet” av att även hustrun Åsa är lärare.

Artikelbild

| Medelsvensson. Eller kanske får man säga Medelandersson om Lars Andersson, som är statistiskt sett så vanlig som man kan bli.

– Egentligen är jag fritidspedagog med musiklärarexamen, säger Lars som till vardags jobbar på Ljungbergaskolan i Västervik – både som fritidspedagog och musiklärare.

Som om inte vanligheten skulle räcka så här, så kör familjen naturligtvis Sveriges vanligaste personbilsmärke – Volvo.

Artikelbild

| Vanlig. Lars Andersson är Sveriges vanligaste namn.

– Jag köpte faktiskt min första Volvo 2013. Tidigare har jag kört Saab, Volkswagen och Nissan, berättar han.

Har du några andra vanlighetspoäng?
Artikelbild

| Musik. Musik har alltid varit ett stort intresse för Lars Andersson, som de senaste åren sadlat om och nu jobbar som musiklärare.

– Jag vet inte riktigt, det skulle kanske vara att vi har två katter i så fall, säger han.

Som kuriosa kan nämnas att vanlige Lars egentligen bara håller fast vid sin familjs traditioner. Båda hans föräldrar hette Andersson som ogifta och även de fick två barn – som i sin tur fick två barn var.