Frågeapan, Spågumman Julia, Fröken Detektiv och Cowboy-Jim. Låter de bekanta? Det är i alla fall vardagsmat för barnen i klass 2B på Skogshagaskolan. De har ett tag arbetat med figurerna, som är en del i en lässtrategi för att öka deras, och de andra eleverna på skolans, läsförståelse.
Läsning handlar om mer än att knäcka koden, berättar Anna-Karin Mattsson som är lärare i klassen.
– Alla lärare har under hösten fått fortbildning för att vi ska kunna öka elevernas läsförståelse, en fråga som blev väldigt aktuell i och med den senaste Pisa-undersökningen, säger hon.
I den framgår det att svenska elever har fått svårare att förstå vad de egentligen läser.
– Det är en viss teknik som krävs för att läsa med riktig förståelse. Man måste ställa de relevanta frågorna. Läsförståelse är grunden och de tar man med till alla andra ämnen som man läser.
– Hur gör man när man ska förstå ord, en mening och ett stycke? Vi använder våra figurer flitigt, säger Susanne Pettersson som vikarierar som svensklärare.
När man läser tillsammans finns tid för eftertanke. I klassen använder man figurerna och grundar också strategin på författaren Martin Widmans tankar om "En läsande klass". Han är kanske mest känd för sina böcker om Lasse-Majas Detektivbyrå.
Men i klassrummet är det de fyra figurerna Spågumman Julia, Frågeapan, Fröken Detektiv och Cowboy-Jim som leder barnen vidare. Vid gemensam och individuell läsning kan de hjälpa till.
– Om man fastnar kan man få massor av hjälp av Frågeapan, säger Chava Sjipieva. Han ställer frågor hela tiden, varför och så, säger hon.
De andra barnen nickar.
Spågumman då, vad gör hon?
– Man måste fundera och gissa vad som kan hända i boken, vad allting ska handlar om, berättar Tove Karlsson.
– Och om man inte vet vad ordet betyder kan man tänka som detektiven. Man måste ta reda på vad orden betyder, säger Anders Edvardsson.
Ludvig Larsson favoritfigur är Cowboy-Jim.
– Han har ett lasso som han fångar in allt med, han sammanfattar det man läst, säger han.
De säger alla att det har blivit roligare att läsa, till och med roligare än att se på film. Men ibland tycker de att det är svårt och ögonen kan bli lite trötta. Favoritböckerna ska vara spännande och gärna handla om djur enas de också om. Och de läser, och förstår, allt mer.
– Det finns mycket man kan göra som förälder också, att sitta med vid läsningen och ställa frågor. Varför tror du att Kalle är ledsen och vad tror du kommer att hända nu? Det gäller att få in det rätta tänket tidigt så att barnen hittar läsglädjen, annars blir ingen skolämne roligt, säger Anna-Karin Mattsson.