Likabehandling på schemat på Lidhem

På Lidhemskolan arbetar man med sin likabehandlingsplan året runt. Under onsdagen stod drama, musik och föreläsning på schemat.

Drama. Dramalekarna är pedagogiska verktyg för sann vänskap och likabehandling.

Drama. Dramalekarna är pedagogiska verktyg för sann vänskap och likabehandling.

Foto: Andreas Johansson

Lidhem2014-10-24 08:00

– De som håller med rör på sig, de andra står kvar: när man spelar fotboll så spelar det ingen roll vilken gud man tror på! säger Maria Lind, specialpedagog.

Barnen börjar röra på sig, den här gången står ingen kvar. Det hela är en uppvärmningsövning till dramalekarna som tar vid senare. Här bakas likabehandling in, man övar på att vara en sann vän och att behandla alla människor lika, bland annat.

Arbetet har pågått länge, säger Helene Nilsson, lärare som är med i värdegrundsgruppen på skolan. Den består av alla yrkeskategorier på skolan.

– Vi arbetar med tre mål. Att varje barn ska veta vem de ska gå till om de behöver prata. Att vi ska välkomna alla och att det är okej att vara olika. Och till sist, arbetsro i klassrummet.

Agneta Pettersson, också lärare, säger att arbete ger resultat.

– Det är god stämning och få konflikter på vår skola. Det är bra både för personalen och för barnen, säger hon.

– Jag tycker framförallt att vi har en "vi-känsla" här på skolan. Man ska kunna lära känna alla och vi satsar på att göra saker tillsammans, säger Helene Nilsson.

Arbetet baserar sig på värdegrundshjulet där månatliga halvdagar blir övningstillfällen för att lära sig att bland annat vara en sann vän. Hela skolan deltar. Den här gången är temat "Lika/Olika" och aktiviteterna består av bland annat dramalek, lekar och musik.

Jamshid Shirnijad står framför en nästintill knäpptyst grupp av barn. Han berättar som sin farofyllda resa från Iran till Sverige, han kom hit som ensamkommande flyktingbarn. Barnen lyssnar koncentrerat på hans fängslande berättelse. Färden till Sverige var farofylld och Jamshid Shirnijad och hans medresenärer smugglades bland annat till Europa i lastutrymmet på en lastbil som fraktade apelsiner.

– Jag har berättat min historia i Gamleby innan och i dag ska jag prata inför flera grupper. Det är ganska häftigt att stå och berätta, och att släppa fram känslorna. Det är bättre än att ha dem inuti.

– Många av mina kompisar pratar inte om det hemska som de gått igenom för att få komma hit. Jag har valt att göra det, jag tror att det är bättre, i alla fall för mig, säger han.

Alla skolor i kommunen har en likabehandlingsplan. Kalle Söderberg är barn- och utbildningschef.

– Jag tycker att arbetet är jättebra. Alla initiativ att omsätta likabehandlingsplanen i praktik är bra. Planer i all ära men det måste till praktik för att arbeta löpande med det här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om