Nej, den hĂ€r boken Ă€r nog inte för mig, tĂ€nker jag nĂ€r jag fĂ„r Dan Rosenholms nyutgivna âTrĂ€dgĂ„rdshandbok för hopplösa lĂ€gen â för dig som nĂ€stan gett uppâ (Norstedts) i handen. Jag börjar dock blĂ€ddra i den och inser snart att det hĂ€r Ă€r en riktigt bra bok â Ă€ven för mig. Den Ă€r vĂ€lskriven och pedagogisk. Jag kanske inte bor precis vid havet, har en torr trĂ€dgĂ„rd eller ett mörkt lĂ€ge. Jag bor definitivt inte i ett kĂ€rr, Ă€ven om vassen som verkar vara i maskopi med kirskĂ„len dĂ„ och dĂ„ försöker trĂ€nga igenom markduken. Inte heller har jag en trĂ€dgĂ„rd som sluttar som en skidbacke. Jag har nog trots allt en rĂ€tt normal trĂ€dgĂ„rd och precis som andra normala trĂ€dgĂ„rdar har min stĂ€llen som faktiskt Ă€r, om inte hopplösa sĂ„ rĂ€tt svĂ„ra. Till dessa Ă€r den hĂ€r boken toppen eftersom jag fĂ„r mĂ€nger med tips pĂ„ vad jag kan göra för att punktförbĂ€ttra vĂ€xtklimatet och vilka plantor som verkligen passar och inte dör efter ett par mĂ„nader pĂ„ grund av oschysta odlingsförhĂ„llanden.
âMaxad skörd i din pallkrageâ (Bonnier Fakta) Ă€r en vĂ€ldigt genomtĂ€nkt och vĂ€lskriven trĂ€dgĂ„rdsbok. Jag tror att författaren Eva Robild har lyckats tĂ€nka pĂ„ allt â frĂ„n hur olika storlekar av pallkragar kan arrangeras till hur mĂ„nga plantor av olika grödor som fĂ„r plats i en och samma pallkrage. Extra plus blir det för hennes jĂ€mförelser av hur odling av det hĂ€r slaget skiljer sig frĂ„n frilandsodling samt avsnittet om hur man odlar mest ekonomiskt, det vill sĂ€ga vilka grödor man tjĂ€nar mest pĂ„ att driva upp sjĂ€lv i stĂ€llet för att köpa dem i affĂ€ren. Dessutom Ă€r det vĂ€ldigt trevligt med recepten som dyker upp hĂ€r och dĂ€r. Vad sĂ€gs till exempel om pallkragesushi och gallringspizza?
Den hĂ€r boken Ă€r rakt och sjĂ€lvklart skriven pĂ„ ett mycket pedagogiskt sĂ€tt â en trevlig odlingsvĂ€n oavsett om man Ă€r nybörjare eller har kommit en bit i sitt odlande.
SÀrskild glad blir jag för ordlistan lÀngst bak i boken dÀr begrepp som avhÀrdning och karaktÀrsblad förklaras. En sÄdan hade jag uppskattat mycket nÀr jag var nybörjare pÄ odling.
Jag har lĂ€st sĂ„ mĂ„nga böcker om vĂ€xthus och andra typer av glasade byggnader att jag inte Ă€r sĂ€rskilt sugen pĂ„ att ta itu med Peter Englanders nya bok âTrĂ€dgĂ„rdens glasade rumâ (Norstedts). Men oj sĂ„ fast jag blir redan pĂ„ första sidan. Peter Englander har ett underbart sĂ€tt att uttrycka sig pĂ„ och skriver med stor igenkĂ€nning. HĂ€r diskuterar han frĂ€mst vĂ€xthus, uterum, vintertrĂ€dgĂ„rdar och orangerier. Resonemang förs om sĂ„ vĂ€l material och taklut som placering och hur man fĂ„r sitt glashus att smĂ€lta in i övrig trĂ€dgĂ„rdsmiljö. Extra trevligt blir det med hemma hos-intervjuerna med olika typer av glashusĂ€gare.
Det hĂ€r Ă€r verkligen en jĂ€ttefin bok â inte minst tack vare Gabriella Dahlmans lugna och bedövande vackra bilder. Personligen lĂ€ser jag boken med ett brett leende och kan inte lĂ„ta bli att dĂ„ och dĂ„ skratta rakt ut. Det hĂ€r Ă€r trĂ€dgĂ„rdslycka pĂ„ hög nivĂ„.
Mitt första intryck av Niklas Hjelms bok âHydroponisk odling â kökstrĂ€dgĂ„rd utan jordâ (Norstedts) Ă€r att den Ă€r lite krĂ„ngligt skriven och seg att ta sig in i. Det vĂ€gs dock upp av det spĂ€nnande innehĂ„llet. Jag har lĂ€nge sneglat pĂ„ hydroponisk odling, alltsĂ„ odling utan jord, och blir glad nĂ€r jag inser hur mycket jag sjĂ€lv kan göra utan vare sig ingenjörsutbildning eller tjock plĂ„nbok. Dessutom finns det finfina ritningar som Ă„skĂ„dliggör olika vattensystem och visar hur man sjĂ€lv mer eller mindre kan tillverka dessa. Jag uppskattar verkligen att boken samlar sĂ„ mycket fakta om och omkring odling utan jord som den faktiskt gör. Det enklaste systemet som beskrivs krĂ€ver faktiskt inte mycket mer Ă€n en tom pet-flaska.
âMat i fönstretâ lĂ„ter i mina öron som en jĂ€tterolig bok. För min inre syn kan jag riktigt se ett prunkande trĂ€dgĂ„rdsland pĂ„ fönsterbrĂ€dan. Men nĂ€r jag börjar lĂ€sa Mary Kuusistos bok med det namnet (Förlaget) blir jag lite snopen. Aibika, tulbaghia, ödleblad och svampört fĂ„r mig att se ut som ett stort frĂ„getecken. Det hĂ€r Ă€r inte vĂ€xer som jag nĂ„gonsin har hört talas om. Dessutom misstĂ€nker jag att de kan vara rĂ€tt svĂ„ra att fĂ„ tag i. Jag hade trott att boken skulle ge mig tips pĂ„ hur jag kan odla tomater och gurka pĂ„ fönsterbrĂ€dan. Och kanske lite sallat och en och annan morot. Men hĂ€r Ă€r det mesta vĂ€ldigt annorlunda. Och det Ă€r det som gör boken sĂ„ spĂ€nnande. Jag fĂ„r lĂ€ra mig en massa nytt och blir inspirerad till att testa dessa vĂ€xter bĂ„de i kruka och pĂ„ tallriken. Hur roligt lĂ„ter det inte med pelargonpiller, algflundra och packad potatis.