Mottagning för barn med postcovid hotas av nedläggning

Mottagningen för barn med postcovid på Linköpings universitetssjukhus kan komma att läggas ner. Frågan diskuteras redan men beslutet fattas i slutet av september.

Långa köer för att få en vaccin mot covid är nu ett minne blott. Men det finns både barn och vuxna som har drabbats av postcovid och deras lidande är stort.

Långa köer för att få en vaccin mot covid är nu ett minne blott. Men det finns både barn och vuxna som har drabbats av postcovid och deras lidande är stort.

Foto: Emil Gustavsson

Linköping2023-08-29 21:00

Mottagningen på universitetssjukhuset i Linköping är landets enda mottagning som jobbar med rehabilitering av postcovid-drabbade barn. Den har funnits i tre år och har tagit emot barn från Östergötland, Kalmar och Jönköpings län, men det är meningen att barn och ungdomar från hela landet ska kunna vända sig hit för att kunna få hjälp.

– Det är oerhört olyckligt på två nivåer. Det kommer att drabba barn och deras familjer som redan är hårt drabbade. Nu kan de vända sig till ett ställe och få hjälp men om mottagningen läggs ner måste familjerna söka samma hjälp fast på många olika ställen. Vi har också byggt upp kunskap som kan gå förlorad om den splittras, säger Per Ertzgaard, överläkaren på mottagningen. 

Vi har pratat med en familj i Linköping vars barn är drabbad av postcovid.

– Mitt barn orkar gå i skolan. Och inget mer. Det finns ingen ork för aktiviteter eller umgänge med kompisar. I de Facebook-grupper som jag är med i kan jag se familjer vars barn inte orkar gå till skolan, som bara ligger i sängen och är helt kraftlösa. Eller har feber hela tiden. Eller har vidrig huvudvärk. Eller får superhög puls så fort de är fysiskt aktiva. Förslaget är vidrigt, säger en Linköpingsförälder som vill vara anonym.

Vidrigt eller inte ska mottagningens fortsatta finansiering diskuteras på hälso- och sjukvårdsnämndens möte och beslutet ska fattas. Att mottagningens framtid är hotad beror på Region Östergötlands ansträngda ekonomiska situation.

– Finansiering av mottagningen för postcovid-drabbade barn är en av flera saker som vi ska diskutera. Jag vill genast säga att vi vet att det är en jättebra verksamhet. Men i nuläget finns det ingen finansiering av den här verksamheten. Sjukvården går en miljard back och i den situationen är det svårt att välja vad man ska satsa på. Väljer vi att satsa på mottagningen då måste vi stryka något annat, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

undefined
Mottagning för barn med postcovid på Universitetssjukhuset hotas av nedläggningen. Beslutet fattas i september men frågan diskuteras också på hälso- och sjukvårdsnämndens möte på tisdagen.

Han är medveten om att det förslaget och den eventuella nedläggningen rimmar illa med regeringsuppdraget kring postcovid som presenterades 20 april i år. Socialstyrelsen fick i uppdrag att ta fram ett uppdaterat kunskapsstöd om postcovid och utreda förutsättningarna för ett nationellt kunskapscentrum. Och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering fick i uppdrag att ta fram en forskningssammanställning avseende diagnostik, vård, behandling och rehabilitering av postcovid.

– Det finns ett nationellt intresse och det är också en sak som vi måste väga in när vi fattar vårt beslut. Vi letar efter en finansiering och vi hoppas att vi ska kunna behålla mottagningen, men jag vågar inte lova något. Det som jag kan lova är att de drabbade barnen ska kunna få vård men på ett annat sätt, säger Fredrik Sjöstrand.

Det resonemanget imponerar inte på Linköpingsföräldern:

– Jag skulle kunna förstå om man lägger ned mottagningen för att den "vanliga" vården kan hantera problem som postcovidsjuka barn har. Vilket jag inte alls tror på. Postcovidmottagningen har samlat infektionsläkare, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator, barnpsykolog och säkert flera professioner. Det där finns inte på vårdcentraler. Mottagningen kan också koppla in andra som det visar sig att barnen behöver, en del behöver kanske hjärtläkare, eller ögonläkare, eller har fått något neuropsykiatrisk problem. 

Då slipper föräldrarna själva försöka leta upp de här enskilda kontakterna i vården, utan helhetsbedömning.

Svenska Covidföreningen har också reagerat starkt:

– Vi tycker att det vore ytterst olyckligt om mottagningen skulle läggas ner. Det skulle drabba svårt sjuka barn i Östergötland, men vi befarar också att det skulle påverka kunskapsutvecklingen i hela landet, eftersom det är enda mottagningen för barn som tagit ett helhetsgrepp och fokuserar både på utredning, behandling, rehabilitering och forskning, Lina Wramner, suppleant i styrelsen för Svenska Covidföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!