30-åringen, som är från Linköping, satte i system att lura till sig bilar. Han kontaktade bilägare som lagt ut sina fordon till försäljning på Blocket. 30-åringen erbjöd sig att sälja vidare de begagnade bilarna och husbilarna till ett bestämt belopp.

De tio fordonen hade ett värde av mellan 137 000 kronor och 450 000 kronor. 30-åringen sålde sedan vidare fyra av bilarna – utan att betala säljarna.

30-åringen åtalades för sex fall av bedrägeri och fyra fall av grovt bedrägeri. Under rättegången uppgav den åtalade att han under slutet av förra året – när brotten begicks – var inne i ett tablettmissbruk. 30-åringen hade dragit på sig en narkotikaskuld och för att kunna betala skulden gick han med på att begå brott.

Linköpings tingsrätt ifrågasätter inte 30-åringens uppgifter om att han skulle ha blivit instruerad att begå brottsliga gärningar. Men det gör inte att han kan undgå ansvar för brott. Domstolen anser att straffvärdet ligger på fängelse i ett år och sex månader. 30-åringen anses dock vara i behov av vård för sitt missbruk och straffet blev därför skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Enligt domen ska mannen omedelbart beredas vård på ett behandlingshem.

Tingsrätten beslutade även att 30-åringen ska betala drygt 1 miljon kronor i skadestånd till de drabbade bilägarna. Dessutom ska han betala närmare 470 000 kronor till staten som förverkat värde av utbyte av brott. 30-åringen beläggs även med näringsförbud i tre år.