– När jag fick henne som föl kunde jag inte fatta att hon var min. Jag hade önskat mig en häst varenda gång jag fyllde år men hade gett upp, berättar Anna-Karin Knight.

På torsdagen träffade hon sin första hästdröm igen, som idag heter Rosa, men som föl döptes till Linda. Rosa bor på gården Högstorp i Sjögestad och ägs idag av Charlotte Gahm, och sköts av Marie Gustavsson som bor på Högstorp.

Det visade sig att Rosas olika ägare har ganska lika uppfattning om hennes kynne och egenheter.

Artikelbild

| Rosa gillar människor men håller sig ändå lite på sin kant, beskriver hennes ägare Emelie Gahm.

År 1980, när Anna-Karin fyllde tio år, blev fölet Linda hennes. I sex år ägde Anna-Karins familj henne. Anna-Karin säger att hon lärde sig rida när hon skulle rida och köra in Linda. De tränade dressyr men det blev också snabba busridning i skogen; Linda var pigg. När Linda sex år senare såldes, för att Anna-Karin behövde lägga mer tid på travhästen hon tävlade, gick hon vidare till både ponnygalopp och som ridskolehäst. Det var på ett ridläger vid Hamra ridskola som Charlotte Gahm träffade på henne, år 2000.

– Hon var så snabb. Men lite svår att få att gå fram om hon inte själv ville, säger Charlotte.

När ridskolan några år senare sålde av hästar köpte Charlotte Rosa. Sedan 2008 står hon i stallet hos Marie Gustavsson.

Rosas veterinär och tandläkare säger att de aldrig undersökt en så gammal häst. Men de behöver sällan ingripa. En magsjuka och ett ögonsår det sista året har oroat Rosas människor, men nu är hon pigg igen.

Artikelbild

– Vi börjar tänka att vi kanske får fira hennes fyrtioårsdag, säger Marie.