– Jag har fått besked från nationella bombskyddet att handgranaten var skarp. Det är en mycket allvarlig händelse och vi är angelägna om att komma i kontakt med vittnen, säger kommissarie Daniel Axelsson, chef för enheten för grova brott i Linköping.

Det var vid 03-tiden på tisdagen som handgranaten kastades mot en lägenhet på Ekholmsvägen. Granaten träffade ett fönster, krossade ytterrutan och studsade sedan ned på en balkong där den blev liggande.

– Det är bara tillfälligheter som gjorde att den inte detonerade.

– Tre personer befann sig i lägenheten. Om handgranaten hade krossat rutan och hamnat i lägenheten hade det kunnat gå riktigt illa. Det är därför vi rubricerar det här som mordförsök, säger Daniel Axelsson, som bekräftar att sprinten till handgranaten var utdragen.

Under onsdagen planerade polisen att hålla nya förhör med personerna som befann sig i lägenheten.

Har det funnits någon hotbild mot personerna i lägenheten?

– Det är något vi försöker att ta reda på. Vi letar också efter ett motiv.

Under den senaste tiden har det blossat upp en konflikt mellan anhängare till det kriminella motorcykelgänget Bandidos och Bergagagänget i Linköping. Vad konflikten bottnar i är inte känt men enligt våra källor har Bandidos och supportergänget X-team ökat sin närvaro i Linköping.

– Vi tittar naturligtvis på om det som hände i Ekholmen har någon koppling till gängmiljön. Men i nuläget är det för tidigt att slå fast en sådan koppling.

Polisens tekniker kommer att undersöka handgranaten närmare och då bland annat leta efter fingeravtryck.

Polisen uppmanar alla som kan sitta inne med information om det inträffade att höra av sig.

Artikelbild

| Kommissarie Daniel Axelsson leder förundersökningen.

– Det här inträffade mitt i natten då många låg och sov. Men om någon har sett människor eller fordon i Ekholmen vid den här tiden är vi intresserade, säger Daniel Axelsson.