Natten mellan den 9 och 10 januari klättrade Stefan Bränds adopterade katt Hellen upp i lägenhetens ventilationssystem. Sedan dess har hon inte kommit ut.

Läs mer: Katten Hellen fast i ventilationen – i tolv dagar

På onsdagskvällen var sotare och hantverkare med erfarenhet av ventilation på plats. De lyckades med en kamera se Hellen och konstaterade att hon fortfarande lever.

Artikelbild

| Katten Hellen är nu inne på sin femtonde dag i ventilationen.

– De letade med kamera i kanalerna och då såg de henne faktiskt. De såg att hon skyggade iväg och gömde sig när kameran kom, säger Stefan Bränd.

När de genomsökte kanalerna försökte de även förstå hur ventilationen ser ut och var katten kan gömma sig i tunnlarna. De kom fram till att Hellen antagligen tagit sig uppåt i systemet, nästan ända till skorstenen, och att hon ligger där nu.

– Det vi har försökt är att vi har lagt mat i utrymmet för att se om hon rör sig där och äter maten. Sedan i så fall försöka komma på en plan för att få ut henne därifrån. Nu ska vi hålla koll under dagen på maten och se vad som händer, säger Stefan Bränd.

Katten har skapat ett stort engagemang hos människor som läst om hennes öde. Stefan Bränd berättar att det är jättemånga som har hört av sig. Sotaren och hantverkaren som hjälpte till på onsdagen hade läst vår artikel och hörde av sig efter det. Det är även många privatpersoner som hör av sig och bara undrar hur det går.

Artikelbild

| Stefan Bränd hoppas kunna locka katten med mat.

– Det är väldigt värmande måste jag säga att många engagerar sig. Både de som försöker hjälpa till och de som bara vill höra hur det går, säger Stefan Bränd.

Veterinären Fredrik Backlund berättar att katters lever tar skada ganska snabbt om de inte får i sig mat och vatten.

Artikelbild

| Nu har Hellen varit i ventilationen i 14 dagar.

– Cirka tre till fyra dagar utan vatten och upp till två veckor utan mat klarar sig katter på ett ungefär. Men levern tar skada ganska snart om de inte får äta, och de kan börja må dåligt redan efter några dagar, säger Fredrik Backlund.