Bättre botten än väntat

Flera omgångar med prover har tagits på havsvikarna Vinö glo och Uknö glo i Lofta. För Vinö glo såg det bättre ut än väntat.

Provtagning. I Uknö glo är det så grunt att Markus Nord kan stå på botten, nedsjunken till knäna, och ta sedimentproverna.

Provtagning. I Uknö glo är det så grunt att Markus Nord kan stå på botten, nedsjunken till knäna, och ta sedimentproverna.

Foto: Markus Nord

Lofta2017-09-28 22:00

Projektet ”Vik för vik”, som VT tidigare berättat om, handlar om att undersöka hur ett antal havsvikar längs kusten mår och sedan ta fram en plan för åtgärder, om det behövs. Länsstyrelserna i Kalmar, Blekinge, Östergötland, Stockholm och Södermanland samarbetar i detta projekt.

I vår kommun är det två havsvikar som berörs, Uknö glo och Vinö glo. Markus Nord på naturum Västervik har tagit vattenprover på båda vikarna vid flera tillfällen under perioden juli–september.

För att kunna göra en klassificering av en vik, krävs prover på vattnet under tre månaders tid, där näringsvärdena sedan kan analyseras.

Våren och sommaren var torr. Sedan kom det en del störtskurar, vilket brukar innebära att det blir mer näring i vattnet.

– När marken inte hinner ta upp vattnet, då kommer det ut näringsämnen och sediment, som följer med vattnet ut. Oboyfärgat vatten är ofta näringsrikt, säger Markus Nord.

Han har också tagit prover från bottensedimentet i vikarna, från de översta tio centimetrarna. En bredspektrig analys ska göras av dem, där man ska titta efter båtbottenfärger, näringsämnen, kemikalier och metaller.

Även om proverna inte är analyserade än, kan Markus redan nu säga att det var bättre än väntat i Vinö glo. Bottensedimentet var grått och syresatt, medan läget var sämre i Uknö glo.

– Vi trodde att även Vinö skulle ha sämre botten, men det var bättre omsättning på vattnet än vi trodde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!